Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
VIDEO: Dedinčania žijú v strachu, po uliciach opäť behajú diviaky
Zdielať na

VIDEO: Dedinčania žijú v strachu, po uliciach opäť behajú diviaky

VALASKÁ BELÁ / V obci Valaská Belá majú ľudia strach. Po uliciach sa túlajú diviaky. Chovateľ, ktorý ich má vo dvore, tvrdí, že nikomu neublížia. Minulý rok v auguste sme na problém upozornili prvýkrát. Do obce nás zavolali opäť. Situácia je podľa miestnych ešte horšia.

Zábery nasnímal starosta obce Valaská Belá minulý rok, diviaky tu chodili po ceste. "Keď som tam bol, sa po mne rozbehla, potom som to točil z auta," povedal starosta Miloš Cúcik. Diviaky chová vo svojom dvore tunajší obyvateľ. Zvieratá sa ale podľa miestnych prechádzajú po dedine často. Prípadom sa zaoberala aj regionálna veterinárna a potravinová správa v Prievidzi. "Boli vydané opatrenia a bola uložená aj pokuta. Stále unikajú do okolitého prostredia," vyjadril sa Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

Vyzerá to tak, že sankcie nepomohli. Do redakcie sme dostali toto video, ktoré natočili obyvatelia obce. Diviaky sa opäť voľne pohybovali po dedine. "Za ten rok sa nič nezmenilo, len tých zverov pribudlo a chodia čoraz bližšie k rodinným domom," pokračoval Cúcik. 

Chovateľ tvrdí, že jeho diviaky sú krotké a nikoho by nenapadli. "Diviaky nikomu neubližujú. Nie všetky diviaky, ktoré sú tu v okolí sú moje. Aj keby som s nimi vyšiel von, tak je to v poriadku," poznamenal chovateľ Pavol Guláš. "Je to nebezpečné, divá zver je taká, že hocičo jej môže v hlave skrsnúť a môže napadnúť aj ľudí," vyhlásil starosta. 

Miestni sa podľa ich slov boja. Na poplach bijú aj poľovníci. Podľa nich mnohé diviaky, ktoré od chovateľa ujdú, zostávajú v blízkosti dediny a predstavujú veľké nebezpečenstvo. "Tie diviaky keď sa odčlenia, tak sú polodivé. Už evidujeme v okolí dediny okolo 150 kusov. Tie diviaky sú veľmi nebezpečné," povedal predseda poľovného združenia Valaská Belá Ján Hofer.  

Chovateľ dokonca prikrmuje aj tohto jeleňa, ktorý k nemu podľa jeho slov prišiel z voľnej prírody. Prípad opäť prešetrujú veterinári. Tí zvolali stretnutie, na ktorom chcú dať majiteľovi diviakov jasné podmienky za akých sa musí o zvieratá starať. 

Fotopasca zachytila tancujúceho medveďa. Takéto zábery len tak neuvidíte. Čo na to odborníci?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy