Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kapitána lode, ktorá poškodila ochranný val na Dunaji, chytili vo Viedni
Zdielať na

Kapitána lode, ktorá poškodila ochranný val na Dunaji, chytili vo Viedni

ŠTÚROVO / Bulharská výletná loď poškodila ochranný val na Dunaji pri Štúrove a ušla. Jej kapitána zadržali rakúski policajti vo Viedni. Tvrdil, že si nevšimol, že na hrádzi urobil škodu za 50-t tisíc eur.

Vinník lodnej dopravnej nehody spred 2 týždňov je už známy. Ochrannú hrádzu a betónové zariadenie zdemoloval kapitán 113 metrovej Sofie. Okrem polámaných stromov a zničeného stavidla čerpacej stanice Čenkov pri Štúrove, zanechala 16 metrov široká výletná loď Sofia v zemnej hrádzi dokonca aj odtlačok svojej provy. Napriek tomu nehodu nikto nehlásil.

"Páchateľ nezostal na mieste činu, ale unikal od pondelka. Rakúski policajti ho zadržali vo Viedni," uviedol raditeľ SVP OZ Bratislava Jozef Dúcz. Kapitán bulharskej lode tvrdil, že o poškodení hrádze netušil. Náraz bol podľa neho taký slabý, že sa cestujúcim ani posádke nič nestalo, a tak si myslel, že vrazili len do stromov. "Vzniknutá škoda na vodnej stavbe je približne 50 tisíc eur," uviedla hovorkyňa dopravného úradu Eva Oravcová. 

​Samotnú ochrannú hrádzu pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku okamžite provizórne opravili a spevnili. "Je bezpečná proti I. a II. stupňu povodňovej aktivity. Budúci týždeň budeme opravovať betónové konštrukcie, ktoré sú tam porušené. A pripravujeme projekt samotnej opravy, ktorá pôjde na povoľovanie okresného úradu životného prostredia," dodal Dúcz. 

V predmetnej veci, zatiaľ, konal dopravný úrad, ten bude následne zvažovať odstúpenie tejto veci policajnému zboru. Veľká výletná loď vybočila z vyznačenej plavebnej dráhy, dôvod zatiaľ nepoznáme. Prípadné požitie alkoholu už nie je možné dodatočne preveriť. "V tomto prípade ešte stále prebieha odborné vyšetrovanie, akékoľvek informácie o porušení právnych predpisov by boli predčasné," vyjadrila sa Oravcová. 

Pozrite si nedávnu reportáž z vyťahovanie maďarskej výletnej lode z dna Dunaja: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy