Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Očné lieky v lekárňach a nemocniciach stále chýbajú. Náhradné pacientom nerobia dobre
Zdielať na

Očné lieky v lekárňach a nemocniciach stále chýbajú. Náhradné pacientom nerobia dobre

BRATISLAVA / Už je to šesť mesiacov čo slovenskému výrobcovi očných liekov Štátny ústav pre kontrolu liečiv SR zastavil pre nesterilné prostredie výrobu. Medzitým lekári požiadali ministerstvo zdravotníctva o mimoriadny dovoz očných liekov. Trvá to ale pridlho. Stále očné lieky v lekárňach aj nemocniciach chýbajú.

Andrea je matka 5-ročnej dcéry, očné navštevujú v pravidelných intervaloch. "Bola zrazu akási veľmi oťapená, citlivá na svetlo v čakárni. Možno yb bolo dobré rodičov upozorniť, že používajú troška iné vyšetrovacie prípravky," povedala matka dievčaťa. Malátne dieťa vzala matka do náručia a odviezla domov, no nikdy predtým sa to po tom istom vyšetrení nestalo. "Povedali mi, že na trhu chýbajú tie očné kvapky, boli použité iné kvapky.  Povedali, že dva dni bude citlivá na svetlo a bude mať rozšírené zreničky, ale predtým, kým nezamenili kvapky, to trvalo len chvíľu a išla naspäť do škôlky. Teraz som musela riešiť PN a byť s ňou dva dni doma. Aspoň keby rodičov vopred nato upozornili," poznamenala pani Andrea. 

Len pred dvoma týždňami sme vás informovali aj o skúsenosti 79-ročnej Prešovčanky, ktorej sa odlupuje sietnica a náhrada za chýbajúci liek na trhu nie je. "Išla som podať trestné oznámenie pre všeobecné ohrozenie lebo sa bojím, že prídem o zrak," vyjadrila sa pacientka. Výrobca očných liekov sa nevedno prečo kontrole a obnove dodávok liekov vyhýba. Na naše otázky neodpovedal, na svojej webovej stránke ale píše:  "V poslednej dobe sa stretávame s otázkami, kedy budú lieky opäť dostupné. Najväčšou snahou našej spoločnosti je momentálne čo najrýchlejšie uspokojenie potrieb pacientov a opätovné plynulé zásobenie trhu." 

Od marca ale svoje stanovisko neaktualizovali. "V súčasnosti čakáme na výsledky takzvanej simulácie aseptického plnenia. Spoločnosť nás zatiaľ neinformovala o výsledkoch ani nepožiadala o vykonanie inšpekcie," upozornila Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. 

"Ministerstvo zdravotníctva v tejto veci urobilo všetky potrebné opatrenia. Dňa 14.5.2019 sme na našej webovej stránke zverejnili skupinové povolenia na terapeutické použitie neregistrovaných očných liekov, ktoré by mali nahradiť všetky skupiny očných liekov, ktoré dodávala Unimed Pharma. Situáciu sme aktuálne preverovali, viaceré druhy týchto očných kvapiek už boli navezené do distribučných spoločností a sú dostupné pre pacientov," uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Podľa lekárnickej komory dostupnosť všetkých očných liekov v lekárňach môže byť i naďalej otázkou až niekoľkých týždňov. Proces distribúcie je zdĺhavý.  

Pozrite si reportáž, ktorá súvisí s chýbajúcimi očnými liekmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy