Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vyšetrite si stolicu. Ak odhalíte rakovinu hrubého čreva včas, záchrana je stopercentná
Zdielať na

Vyšetrite si stolicu. Ak odhalíte rakovinu hrubého čreva včas, záchrana je stopercentná

BRATISLAVA / Naberte odvahu a vyšetrite si stolicu. Včasná diagnostika hrubého čreva totiž môže pri rakovine znamenať skoro sto percentnú šancu na vyliečenie. Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo rok 2019 za Rok prevencie. A nabáda ľudí, aby ju nepodceňovali.

"Toto ochorenie je veľmi zradné. Môže rásť 10 rokov z malého polypu, nedá o sebe vedieť, lenže práve v tom začiatku sa dá ochorenie zlikvidovať, pacientovi zachrániť život," vysvetľuje gastroenterológ Rudolf Hrčka. Kolonoskopia ako jediná na sto percent ukáže, či máte problém, alebo nie. Ak by sa ale každý chcel dať vyšetriť kolonoskopiou nie je to možné. "Ani v tých najvyspelejších krajinách sa to nedá. Preto sa zvolil druhý princíp, a síce sa tu využíva predsa len slabosť tohto ochorenia, a teda nenápadné krvácanie," pokračuje doktor. 

Doktori majú citlivé testy. Jediné, čo si od ľudí doktori vyžadujú je, že ak máte 50 rokov a vyššie, kedy je nárast tohto ochorenia obrovský, aby sa odobratím kúska stolice dali vyšetriť týmto testom. "Stolicu treba zaniesť praktickému lekárovi, a ten do troch minút povie, ak ste negatívny, máte dva roky pokoj, ak ste pozitívny, vrelo odporúčam kolonoskopiu," popisuje Hrčka. Ak budú ľudia tieto vyšetrenia absolvovať, tak viac bude toto ochorenie klesať, ako pribúdať. 

"Posledné dva roky sa zúčastnilo 35 percent tejto ohrozenej populácie, a už pri týchto percentách vieme dokladovať, že sa zachránilo skoro 1 000 ľudských životov," vysvetľuje doktor. Úvodné vyšetrenie je bezplatné a tiež kolonoskopia, ak máte už 50 rokov, je bezplatná raz za desať rokov.

Po Maďarsku je Slovensko druhou krajinou, ktorá je v rámci EÚ najviac zasiahnutá týmto ochorením. "Ako sa ukazuje, najdôležitejšie je hýbať sa, aspoň pol hodiny denne. Stačí chodiť pešo," dodáva Hrčka. 

Skríning rakoviny hrubého čreva zhodnotila aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy