Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Theresa May oficiálne odstúpila z čela Konzervatívnej strany
Zdielať na

Theresa May oficiálne odstúpila z čela Konzervatívnej strany

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Britská premiérka Theresa May v piatok oficiálne odstúpila z čela Konzervatívnej strany, avšak ostane premiérkou, až kým nebude vybraný jej nástupca.

May oznámila rezignáciu pred doma týždňami, pričom vyjadrila "hlbokú ľútosť" nad tým, že sa jej nepodarilo vyviesť krajinu z Európskej únie. O jej funkciu v Konzervatívnej strane, a teda aj premiérsky post, sa uchádza jedenásť konzervatívnych poslancov. Nominácie môžu predkladať v pondelok od 10:00 do 17:00 miestneho času. May ostane aj počas výberu svojho nástupcu úradujúcou líderkou.

​Kandidáti na post šéfa konzervatívcov potrebujú mať podporu ôsmich poslancov. Poslanci budú následne hlasovať za svojich favoritov v sérii tajných hlasovaní. Tie sa uskutočnia 13., 18.,19. a 20. júna. Poslední dvaja kandidáti sa dostanú do boja o hlasy širšej základne strany, pričom víťaz by mal byť známy 22. júna. Informoval o tom portál BBC. 

Podľa britských médií majú zatiaľ na svojej strane najviac poslancov bývalý londýnsky starosta Boris Johnson, minister zahraničia Jeremy Hunt, minister životného prostredia Michael Gove a bývalý minister pre brexit Dominic Raab.

Svoju rezignáciu oznámila po niekoľkých dňoch stupňujúceho sa tlaku zo strany straníckych kolegov aj členov iného kabinetu. Na pokraji sĺz vtedy na konci prejavu pred dverami Downing Street 10 zdôraznil, ako veľmi si váži, že mala možnosť slúžiť krajine, ktorú miluje. Odchod z čela svojej strany May dokoná odoslaním listu poslaneckému klubu konzervatívcov známeho ako Výbor 1922. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy