Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gemer sa pomaly vyľudňuje. Obyvatelia považujú za zázrak aj otvorený obchod
Zdielať na

Gemer sa pomaly vyľudňuje. Obyvatelia považujú za zázrak aj otvorený obchod

GEMERSKÝ REGIÓN / V okresoch Rimavská Sobota a Revúca je 149 obcí. Tejto oblasti sa hovorí Gemer a patrí k najchudobnejším regiónom Slovenska. Aj keď rôzne štúdie hovoria o ekonomickom raste, pre Gemer to zatiaľ neplatí. Dediny sa vyľudňujú a za zázrak sa tam považuje už aj otvorený obchod.

Obec Ratkovská Suchá je jednou z mnohých gemerských dedín, ktorá doslova bojuje o prežitie. Počet obyvateľov z roka na rok klesá a tí čo tu zostali nádej na zlepšenie nevidia. "Momentálne v obci žije 47 obyvateľov na trvalom pobyte a v čase najväčšej slávy bolo v obci 479 obyvateľov," uviedol starosta obce Ratkovská Suchá Stanislav Palic. 

V dedine Kyjatice je situácia podobná. "Momentálne je v obci 68 obyvateľov, v časoch najväčšej slávy bolo 228 obyvateľov," povedal starosta Kyjatíc Slavomír Kujan. Ďalšou dedinou je Poproč, v ktorej ľuďom najviac chýba obchod. "Trvalý pobyt majú 15 obyvatelia v Poproči. V časoch najväčšej slávy 170 ľudí tu bolo z toho 60 detí," povedal starosta Poproča Ľubor Kvaka. 

Ani v Ploskom nie je situácia o nič lepšia. "V súčasnej dobe máme 71 obyvateľov, ešte v roku 1970 sme tu mali 160 obyvateľov, predtým to bolo ešte viac. Všetky okolité závody samozrejme pozatvárali, je tu slabé spojenie autobusové do práce, mladí ľudia odchádzajú za prácou preč," uviedla starostka Ploskeho Eva Bakošová. 

"Boli podporované výrazne rôzne iné regióny, ktoré boli nastavované tak, aby boli čo najbližšie k Bratislave, aby boli čo najbližšie k doprave, infraštruktúre, a to spôsobilo ešte väčšie prehlbovanie rozdielov, čo cítia sedem dní v týždni práve ľudia v týchto regiónoch," povedal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Hovoriť o tom, že na Gemeri sa čas zastavil, by bolo príliš optimistické, pretože tu je situácia zo dňa na deň horšia.

Pozrite si archívnu reportáž. Demografická situácia Slovenska sa z roka na rok mení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy