Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dve nočné návštevy medveďa. Situácia v Ružomberku je kritická
Zdielať na

Dve nočné návštevy medveďa. Situácia v Ružomberku je kritická

RUŽOMBEROK / Situácia s medveďmi v Ružomberku je zdá sa naozaj kritická. Ľudia ich spozorovali v husto obývaných oblastiach aj ostatnú noc. Na neúnosnú situáciu pritom tamojší lesníci upozorňovali už pred rokom. Povolenie na regulačný odstrel však nedostali.

Medveďa spozorovali ľudia na sídlisku Baničné krátko pred polnocou. Podľa pani Veroniky, ktorá v tejto lokalite býva dlhé roky, sa tu dosiaľ s ničím podobným nestretli. "Išli sme po hlavnej ulici smerom na sídlisko Baničné, medzi domami sme zbadali medveďa. Beží si po ulici a zabočil do jedného dvora, kde nemajú plot," uviedla Veronika Struhárová, obyvateľka Ružomberka. Medveď prebehol cez dvor, jednu bráničku preliezolm, druhú preboril a zmizol v tme.

Krátko pred tým videli medveďa aj dvaja zahraniční turisti v rekreačnej oblasti Hrabovo na okraji Ružomberka. V tejto lokalite to podľa miestnych nie je ničím výnimočným, keďže zvieratá sem láka ľahko dostupná potrava v podobe odpadkov vyhodených z reštaurácií.

​Obe nočné stretnutia sa zaobišli bez zranení, je ale viac ako pravdepodobné, že sa tieto medvede k ľudským obydliam vrátia. Ľudia by preto mali byťo patrní a v prípade ak medveďa uvidia, zbytočne by ho nemali provokovať pokrikmi či trúbením.

Situáciu s medveďmi, ktoré sa takmer každú noc prechádzajú ružomberskými ulicami už rieši štátna ochrana prírody v spolupráci s miestnymi poľovníkmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy