Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zatkli kapitána plavidla, ktoré vrazilo do lode s turistami na Dunaji
Zdielať na

Zatkli kapitána plavidla, ktoré vrazilo do lode s turistami na Dunaji

BUDAPEŠŤ / Polícia zatkla kapitána plavidla, ktoré v stredu večer na Dunaji v Budapešti vrazilo do lode s juhokórejskými turistami. Najmenej siedmi zahynuli, ďalší sú naďalej nezvestní. Šesťdesiatštyriročného Ukrajinca zadržali pre podozrenie z nedbalého konania vedúceho k hromadným úmrtiam.

Juhokórejská ministerka zahraničia spolu so svojím maďarským kolegom v piatok navštívila miesto tragédie. Maďarské úrady požiadala, aby napriek neľahkým podmienkam pokračovali v hľadaní nezvestných. Potápači pracujú v náročnom i nebezpečnom prostredí. Hladina Dunaja totiž stúpa a viditeľnosť je minimálna. 

Na kamerových záznamoch je vidieť, že veľké výletné plavidlo Viking Sigyn pri Margitinom moste vrazilo zozadu do menšej lode Hableány. Loď s juhokórejskými turistami sa po kolízii počas búrky potopila za sedem sekúnd. "Všetko sa odohralo veľmi rýchlo," uviedol americký turista Clay Findley, ktorý bol v čas nešťastia na Viking Sigyn. Nádeje, že sa podarí nájsť niekoho z 21 nezvestných živého, sa pomaly vytrácajú.

Loď s turistami z Južnej Kórey sa potopila pri maďarskom parlamente o 22. hodine večer. Malé výletné plavidlo s názvom Morská panna sa zrazilo s veľkou hotelovou loďou a kleslo ku dnu. Pasažieri nemali záchranné vesty, čo je ale pri výletných plavbách bežná prax.

Teplota Dunaja je v tomto období maximálne 12 stupňov a prúd je po výdatných dažďoch veľmi silný. Niektoré telá našli až pri Petôfiho moste, tri kilometre od miesta tragédie. Ďalšieho človeka vytiahli v sedem kilometrov vzdialenej oblasti, ďalšieho až po 16 kilometri pri diaľničnom obchvate. "Hladina vody bola vysoká, ale aj ostatné lode premávali normálne, tak, ako tá naša," povedal Lee Sang-Moo, riaditeľ cestovnej kancelárie. 

Po ostatných pasažieroch a po druhom maďarskom členovi posádky od stredy večera pátrajú pomocou lodí, potápačov a silných reflektorov k presvieteniu hladiny. Po niekoľkých hodinách našli potopenú loď blízko Margitinho mosta. Podľa záchranárov v nej mohli turisti uviaznuť, čln však zatiaľ pre príliš silný prúd nemôžu vytiahnuť. Medzi nezvestnými je aj 6-ročné dievča. "Naša vláda plánuje pri vyšetrovaní nehody naplno spolupracovať s maďarskými úradmi," dodal Moon Jae-In, juhokórejský prezident. Okrem toho posiela Južná Kórea do Budapešti na pomoc 30-členný tím so záchranármi a vojakmi. Mieri tam aj ministerka zahraničia a niektorí príbuzní žijúci v Európe.

Loď s turistami z Južnej Kórey sa potopila pri maďarskom parlamente o 22. hodine večer. Malé výletné plavidlo s názvom Morská panna sa zrazilo s veľkou hotelovou loďou a kleslo ku dnu za neuveriteľných sedem sekúnd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy