Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zatiaľ čo v Košiciach sa štrajková situácia upokojuje, v Prešove vrcholí
Zdielať na

Zatiaľ čo v Košiciach sa štrajková situácia upokojuje, v Prešove vrcholí

KOŠICE/PREŠOV / Zatiaľ čo ostrým štrajkom v Košiciach, zdá sa, na čas odzvonilo, v Prešove ešte len začínajú. Košickí odborári v liste, ktorý poslali primátorovi predložili návrh textu, pod ktorým by mal svojím podpisom potvrdiť, že požiadavky zamestnancov DPMK, ktoré verejne deklaroval, splní. V Prešove sa naopak vyše 200 zamestnancov zapojilo do celodenného ostrého štrajku

Primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka veľmi teší, že ostré štrajky v Dopravnom podniku mesta Košice sa končia. "Je to znak toho, že odborári pochopili, že cestujúci nemajú byť rukojemníkmi v ich rukách. Na našom sľube sa nič nemení. Stojím si za tým, čo som povedal už niekoľkokrát. Vodiči budú mať vyššie platy a predstavíme aj celkové zmeny, ktoré je potrebné urobiť," uviedol vo štvrtok Polaček v reakcii na list, ktorý mu v stredu zaslali odborári. V tom predložili návrh textu, pod ktorým by mal svojím podpisom potvrdiť, že požiadavky zamestnancov DPMK, ktoré verejne deklaroval, splní. Taktiež ho informovali o tom, že štrajková pohotovosť zamestnancov Dopravného podniku mesta Košice stále pokračuje, nateraz ale pozastavujú ostré štrajky. "Aj na štvrtkovej mestskej rade sme sa z mojej iniciatívy zaoberali aktuálnymi problematikou DPMK. Verím, že rokovania s odborármi budú opäť konštruktívne a nebudeme sa spoliehať len na písomné vyhlásenia. Je verejne známe, že naši predchodcovia podnik zanechali v žalostnom stave. Dnes je na nás a ostatných stranách pri rokovacom stole, aby sme podnik ozdravili v prospech fungujúcej MHD pre Košičanov," dodal Polaček.

Odborári vstúpili do štrajkovej pohotovosti 11. marca a vo štvrtok 9. mája po neúspešnom rokovaní s vedením podniku do ostrého štrajku. Vyhlásenie štrajku zdôvodnili naplnením hospodárskych a sociálnych záujmov zamestnancov, ktoré malo nastať ich 10-percentným nárastom platov v tomto roku a o ďalších 8 percent od začiatku roka 2020. Do dvojhodinového štrajku sa 9. mája zapojilo vyše 97 percent vodičov DPMK. Do ďalšieho štvorhodinového štrajku 22. mája sa už okrem vodičov zapojili aj dielenskí pracovníci. Mesto považuje oba štrajky za nezákonné, keďže nebola splnená oznamovacia lehota troch pracovných dni pred začatím štrajku.

Pozrite si archívnu reportáž o poslednom košickom štrajku.

V Prešove sa situácia vystupňovala

Vyše 200 zamestnancov Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa v piatok v Prešove zapojilo do celodenného ostrého štrajku. Zamestnanci stoja od 4:00 pred bránami dopravného podniku, držia transparenty, majú píšťalky i rapkáče. Do areálu ich ale zamestnávateľ nepustil. "Zamestnávateľ marí náš štrajk tým, že nám zabránil vstúpiť na pracovisko. Štrajk má byť na pracovisku a máme na ňom prerušiť prácu. Nie to, že prídeme pred podnik a zamestnávateľ nás vykáže von," informoval predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu (ZO IOZ) pri DPMP Daniel Straka. "Miesto výkonu práce vodičov je na linkách MHD na území mesta Prešov. Nevidím dôvod, keď sa rozhodli štrajkovať, aby sme ich púšťali do areálu. To isté platí pre mechanikov a ostatných pracovníkov, keď štrajkujú, nie je dôvod, aby boli na pracovisku," reagoval riaditeľ DPMP Peter Janus.

Vodiči sa sťažujú na nízku mzdu. Podľa niektorých majú mnohí dve zamestnania. 

Pre nevpustenie ľudí na pracovisko nie sú podľa Straku známe ani presné počty štrajkujúcich. Pred podnikom sa ich ale podľa jeho odhadu zhromaždilo do 200. Neskôr príde aj popoludňajšia zmena. "Pod štrajkom je celkovo podpísaných 237 zamestnancov,“ dodal Straka. Dopravný podnik funguje od rána v krízovom režime, dopravu v meste zabezpečuje 30 vodičov. "Vonku máme 17 autobusov a trolejbusov. K dispozícii je 30 vodičov, ktorí sa vystriedajú počas dňa,“ informoval Janus.

Zabezpečené boli štyri školské spoje a premáva aj šesť základných liniek. Ďalších 12 liniek je vo výrazne obmedzenom režime. Interval premávky spojov je predĺžený. Situáciu na cestách od rána monitoruje krízový štáb vytvorený na Mestskom úrade v Prešove. Podľa hovorkyne mesta Evy Peknušiakovej štrajk nespôsobil na cestách zhoršenú situáciu.

O plánovaných odchodoch spojov informuje dopravný podnik oznamom na zastávkach, na svojej internetov stránke www.dpmp.sk, stránke mesta www.presov.sk a sociálnej sieti Facebook. Aktuálne informácie cestujúcim poskytujú nonstop dispečeri na telefónnych číslach . 051/7470 204, 051/7470 268, 051/7470 209. 

Odborári sú v štrajkovej pohotovosti od začiatku apríla. Ostrý celodenný štrajk na piatok 31. mája, trvajúci od 4:00 do 23:45, ohlásili v pondelok. Pod štrajk je podpísaných 237 zamestnancov spoločnosti. Dôvodom je chýbajúca dohoda o zvýšení mzdových taríf v rámci kolektívnej zmluvy. Doterajšia požiadavka odborárov bola zvýšenie hodinovej sadzby o 0,70 eura od 1. júla a o ďalších 0,30 eura od 1. januára 2020. Deň pred štrajkom odborári zľavili z požiadavky a počas štvrtkového štrajkového výboru odsúhlasili, že im postačí navýšenie sadzby o 0,70 eura od 1. júla. V tomto roku by si toto navýšenie vyžiadalo zvýšenie nákladov o 500-tisíc eur, v budúcom roku o namiesto pôvodných 1,4 milióna eur ďalší milión eur. Tie však musí zagarantovať mesto. Podniková kolektívna zmluva v DPMP, a.s. sa týka všetkých 322 zamestnancov, z ktorých je zhruba 190 vodičov. Uzatvorená bola 1. januára 2014 a je platná do 31. decembra 2020. Priemerná mzda zamestnanca DPMP bola v roku 2018 na úrovni 1 050 eur.

Jediným akcionárom DPMP, a.s., je mesto Prešov. Dopravný podnik v dvoch trakciách – autobusovej a trolejbusovej, ročne najazdí takmer päť miliónov kilometrov. Každoročne prepraví viac ako 30 miliónov cestujúcich. Tržby z MHD za rok 2018 dosiahli 4,1 mil. eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy