Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spor medzi starostom a riaditeľkami nateraz zažehnaný. Dospeli ku kompromisu
Zdielať na

Spor medzi starostom a riaditeľkami nateraz zažehnaný. Dospeli ku kompromisu

BRATISLAVA / Zažehnal najhoršie. Starosta bratislavskej Petržalky Ján Hrčka sa v piatok verejne ospravedlnil za pochybenia a výroky voči tamojším riaditeľkám materských škôl. Riaditeľky ospravedlnenie prijali, čím odvrátili hrozbu, že by sa od pondelka neotvorili brány 21 z 24 škôlok, ktoré navštevuje 2 700 detí.

Na túto hrozbu vo štvrtok upozornila televízia JOJ. Hrčka sa dostal s riaditeľkami do konfliktu pred niekoľkými týždňami, keď im podľa nich začal vstupovať do kompetencií pri prijímaní deti do materských škôl. Čo je v Petržalke vážna téma, keďže pre nedostatočné kapacity sa stovkám rodičov každoročne neujde miesto v škôlke.

Po verejnom spore sa následne rozhodli k 1. júnu abdikovať a keďže ostatné učiteľky odmietli byť poverené riadením škôlky, tie by museli ostať zatvorené. V hodine dvanástej sa tak podarilo krízu zažehnať. Riaditeľky potvrdili, že abdikáciu sťahujú až do ukončenia nedávno vyhlásených výberových konaní, ktoré by mali ukončiť niekedy koncom júla. Protestujúce riaditeľky zároveň avizovali, že sa všetky do týchto konaní prihlásia.

"Dovoľte mi z tohto miesta verejne priznať a ospravedlniť sa za pochybenia zo strany mestskej časti. Tak isto sa ospravedlniť za svoj výroky, ktoré mohli byť v nejakých prípadoch chápané ako znevažujúce alebo urážlivé za vašu prácu," povedal na tlačovej besede starosta. 

"Pán starosta povedal všetko a našim zájmom je naozaj spolupracovať s mestskou časťou a chceme naozaj všetko spraviť pre našich najmenších Petržalčanov," uviedla riaditeľka jednej z materských škôl Emília Šimková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy