Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Turínske plátno zdobí Bojnický zámok. Na svete existuje okolo 40 kópií
Zdielať na

Turínske plátno zdobí Bojnický zámok. Na svete existuje okolo 40 kópií

BOJNICE / Turínske plátno je jednou z najvýznamnejších, ale aj najviac diskutovaných kresťanských relikvií. Ide o ľanovú plachtu, do ktorej zabalili telo umučeného Ježiša Krista po tom, ako ho zložili z kríža. Originál je od roku 1578 uschovaný v Turíne. Na svete existuje okolo 40 kópií. Majiteľ každej z nich tvrdí, že tá jeho je najdokonalejšia. Na Slovensku máme hneď dve.

"Je to jedna z najdokonalejších kópií, aké na svete existujú," uviedla Petra Gordíková, Zámok Bojnice. Návštevníci bojnického zámku ju môžu vidieť v tamojšej kaplnke. Vytvorili ju podľa originálneho skenu turínskeho plátna. "Je tam každý odtlačok, každý detail ako záplata, prepálená diera je identická s originálom," opísal turínske plátno majiteľ Róbert Pospíchal,

Kópiu turínskeho plátna vyrábali desiatky ľudí takmer päť rokov. "Odtlačok na plátne je vyrobený zo skutočnej krvi," poznamenala Petra Gordíková. "Ktorá je skupiny AB, tak ako je aj originál plátna," dodal majiteľ. 

Na to, aby vznikla na plátne Ježišova tvár museli naň naniesť krv vo viac ako 200 vrstvách. "Môžeme vidieť všetky odtlačky, ktoré tam vznikli, či už krvou, olejom alebo nejakou vodou. Keď sa postavíte k nášmu, máte pocit, že vidíte to vystavené v Turíne," informovala Petra Gordíková.

Úplne prvá kópia turínskeho plátna na Slovensku je v prešovskej Gréckokatolíckej katedrále sv. Jána Krstiteľa vystavená od roku 2003. "Boli prinesené spoločnosťou AMCOR priateľov východných cirkví, ktorí podarovali túto kópiu turínskeho plátna v tom čase biskupstvu," uviedol Michal Pavlišinovič, hovorca prešovskej archieparchie. Bolo to pred viac ako 15 rokmi. Okrem tejto kópie vznikli v tom čase ešte ďalšie tri. Jedna je vystavená v talianskom Turíne a ďalšie dve putovali ďalej do sveta. "Druhá je priamo na mieste umučenia v Jeruzaleme a ďalšia bola umiestnená v Litve," informoval Michal Pavlišinovič.

Dnes je na celom svete 40 takýchto kópií. Jedna je sprístupnená verejnosti v talianskom Turíne. Tam sa nachádza aj originál. Ten sa ale snažia čo najviac ochrániť. Vystavený je preto iba raz za 25 rokov. "Je ukazovaný verejnosti na niekoľko týždňov a potom sa uzatvára do špeciálneho obalu, ktorý odoláva teplu, svetlu," dodal Michal Pavlišinovič.

Bojnice sú často dejiskom významných kultúrnych podujatí. Jedným je aj zámok duchov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy