Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viete, na koho sa obrátiť, ak vám škodu spôsobí vodič na nepoistenom aute?
Zdielať na
Krimi

Viete, na koho sa obrátiť, ak vám škodu spôsobí vodič na nepoistenom aute?

BRATISLAVA / Podľa štatistík Slovenskej kancelárie poisťovateľov počet vlaňajších nehôd, ktoré spôsobili vodiči s nepoistenými autami je 2 700. Po slovenských cestách jazdí niekoľko desiatok tisíc áut bez povinného zmluvného poistenia.

"Približne 50 000 vozidiel nie je povinne zmluvne poistených," povedal riaditeľ úseku zelenej karty a poistných udalostí Slovenskej kancelárie poisťovateľov Ľuboš Fiam. Spolu s krátkodobo nepoistenými, môže byť na našich cestách aj vyše 100 000 áut, ktoré nemajú povinné zmluvné poistenie

Ak vám spôsobí škodu nepoistené auto, obráťte sa na Slovenskú asociáciu poisťovateľov, tá vám ju uhradí z rezervného fondu, ktorý si pre takéto prípady poisťovne vytvorili. "Následne si táto kancelária uplatňuje škodu od páchateľa," uviedol advokát Milan Ficek. 

Ako príklad možno uviesť dopravnú nehodu, ktorá sa stala minulý rok v Rakúsku, kde slovenský vodič na nepoistenom aute odbočoval na križovatke vľavo, prehliadol oprotiidúceho cyklistu, nedal mu prednosť a spôsobil nehodu. "Rakúska poisťovňa, ktorá sa nárokmi poškodeného zaoberá, registruje nároky na bolestné, stratu spoločenského uplatnenia, stratu na zárobku, vecnú škodu a tak isto regres zdravotnej poisťovne. V súčasnosti je celkový odhad nákladov na tejto poistnej udalosti tri milióny eur," povedal Fiam. To ale nemusí byť konečná suma.

Podľa informácii rakúskej poisťovne je limit poistného krytia pre tento prípad až 7,6 milióna eur. Voči vodičovi si teraz uplatňuje nárok na náhradu škody Slovenská kancelária poisťovateľov. Paradoxné na celom prípade je to, že vodič mal auto, na ktorom nehodu spôsobil požičané a to, že nebolo poistené ani nemusel vedieť. "Vždy platí, že zodpovedný je ten, kto vedie motorové vozidlo," uviedol Ficek. 

Predtým, keď si sadnete do požičaného auta si radšej overte či má auto platnú poistku. Biela či zelená karta pri dokladoch automaticky neznamená, že je auto poistené. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy