Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vicepremiér Raši a ministerka Kalavská sa snažia prilákať domov Slovákov. Takto dopadla misia Dublin
Zdielať na

Vicepremiér Raši a ministerka Kalavská sa snažia prilákať domov Slovákov. Takto dopadla misia Dublin

DUBLIN/BRATISLAVA / V priestoroch našej ambasády v Dubline sa sobotu večer snažili zamestnávatelia zlákať domov kvalifikovaných zamestnancov do IT sektora, ale aj do zdravotníctva. Takých ľudí je totiž doma dlhodobo nedostatok. Podobná, úspešná akcia bola nedávno v Londýne. Zástupcovia firiem, úradu vicepremiéra, či zdravotníctva majú svoje argumenty, prečo by sa mohli našinci vrátiť. Pravým dôvodom je ale možno niečo úplne iné ako mzda, práca, či hrozba brexitu.

Po misii Londýn v januári prišla na rad májová misia Dublin. Dôvod rovnaký. Vráťte sa Slováci naspäť domov robiť. Priestory slovenského veľvyslanectva v Dubline sú menšie ako v Londýne, ale na druhej strane útulnejšie. Vicepremiér na začiatku príhovoru zhodnotil misiu Londýn. "Až tretina ľudí, ktorí prišli a rozprávali sa s firmami, má záujem sa vrátiť," povedal Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu.  Aj pre úspešnosť januárovej akcie sa do Dublinu vybrali zamestnávatelia, ktorí priamo na mieste robili aj pracovné pohovory. Niektorí už druhýkrát. 

Írsko je oveľa menšie ako Veľká Británia. Prišlo aj menej ľudí, približne 90 bolo nahlásených, ale na zastupiteľstve ich bolo o niečo menej. Na druhej strane zamestnávatelia hovorili, že skoro všetci takí, akých potrebujú. "Hľadáme finančné pozície, IT pozície, nákupné pozície, takže široká škála," vyjadrila sa zástupkyňa jednej z firiem Martina Hrabalová. 

Okrem "ajtíčkárov"  tentokrát hľadali aj ľudí do zdravotníctva. Do Dublinu preto s Richardom Rašim pricestovala aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Východnú časť Slovenska trápia špecialisti lekári. Západnú časť Slovenska skôr zdravotné sestry," povedala Kalavská. 

Pri stánku ministerstva zdravotníctva sa zastavili aj ľudia, ktorí primárne nie sú z odboru. A naopak pri zamestnávateľoch z IT sektora sa pristavil Žilinčan, ktorý na severe Írska pôsobí ako zdravotník. Ako v Londýne, tak v aj v Dubline naši predstavitelia argumentovali brexitom, ako aj vyššími nákladmi na život a to najmä, keď si človek založí rodinu. "Mesačne škôlka stojí tisíc aj viac, škôlku nedokážete dostať," poznamenala ministerka a zároveň ju doplnil Raši: "Druhé dieťa ďalších tisíc a nájom v dvojizbovom byte 2500 eur." 

Navrátilcom majú okrem toho, doma pomôcť aj s byrokraciou práve v tejto oblasti. "Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny pripravilo online kontaktné miesto a brožúru pre každého, kto sa chce vrátiť," dodal Raši.  Dôvod prečo by sa inak z Dublinu ľudia vrátili je rovnaký ako z Británie, a vôbec to nie je brexit, či peniaze. 

Pozrite si reportáž ako vyzerali v minulosti plány na prilákanie Slovákov na Slovensko: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy