Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viete, ako správne nahlásiť stratu alebo krádež občianskeho? Ministerstvo vnútra upozorňuje na elektronickú službu
Zdielať na

Viete, ako správne nahlásiť stratu alebo krádež občianskeho? Ministerstvo vnútra upozorňuje na elektronickú službu

BRATISLAVA / Pred obdobím prázdnin, dovoleniek a s tým spojeného cestovania do cudziny, dáva ministerstvo vnútra do pozornosti elektronickú službu, ktorú môže v prípade straty či krádeže dokladu využiť každý držiteľ aktivovaného elektronického občianskeho preukazu. Službu zatiaľ využilo 17 tisíc Slovákov.

Byť občanom štátu v Schengenskom priestore s voľným pohybom osôb už pokladáme za samozrejmosť, hoci je to vymoženosť, ktorú nám iní oprávnene závidia. Niekedy až tak, že sa uchýlia ku krádeži občianskeho preukazu a neváhajú ho zneužiť. Ak sa nám prihodí, že občiansky preukaz ukradnú, alebo ho stratíme, treba sa rýchlo postarať o jeho zablokovanie. To môžeme urobiť buď návštevou najbližšieho pracoviska polície u nás či v zahraničí. Existuje však aj iný variant. 

"Pohodlnejší a rýchlejší spôsob ako zablokovať občiansky preukaz na ktoromkoľvek oddelení dokladov je cez internet, môžete tak urobiť z ktoréhokoľvek miesta na svete," vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Na portáli www.slovensko.sk je služba prevádzkovaná ministerstvom vnútra pod názvom Modifikácia kontaktných údajov v informačnom systéme agendy občianskych preukazov. Slúži na to, aby si držitelia aktivovaných občianskych preukazov sami mohli upravovať kontaktné údaje o sebe v evidenciách ministerstva vnútra – napríklad telefónne číslo či e-mail, na ktorých vás štátni úradníci v prípade potreby zastihnú. 

"Okrem toho však táto služba umožňuje zadať takzvaný diskrétny údaj, ktorý je potrebný pre zablokovanie občianskeho preukazu," pokračoval Lazarov. Je to krátke heslo, ktoré si systém uloží do pamäti, a čo je dôležité, treba si ho udržať aj vo svojej hlave.  

V prípade straty či krádeže občianskeho preukazu môžete využiť príbuznú elektronickú službu, ktorou je Nahlásenie straty alebo odcudzenia občianskeho preukazu s čipom. Služba si od vás vyžiada vaše meno, priezvisko, rodné číslo a predovšetkým spomínaný diskrétny údaj. "Chceme upozorniť všetkých, ktorí si zablokujú tak občiansky preukaz, aby si boli vedomí toho, že sú povinní do 30 dní požiadať o vystavenie nového OP," dodal  hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Získanie ruského pasu sa rozhodli zjednodušiť. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy