Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pôdohospodárska platobná agentúra podala tento rok prvé trestné oznámenie. Dôvodom je takzvané križovanie pozemkov
Zdielať na

Pôdohospodárska platobná agentúra podala tento rok prvé trestné oznámenie. Dôvodom je takzvané križovanie pozemkov

BRATISLAVA / Trestné oznámenie podala za takzvané križovanie pozemkov a týka sa žiadateľa z Oravy. O platbu na tú istú pôdu totiž nežiadal sám. Následná kontrola preverila všetky dotknuté osoby a výsledok bol jasný.

"Prvým subjektom, na ktorý v tomto roku podala trestné oznámenie PPA za tzv. križovanie bol žiadateľ z Oravy," informuje hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. Ten však chce za svoju pravdu bojovať. "Teraz som prvý na Slovensku, rarita že PPA dala na mňa trestné oznámenie. A sa teším tomu, keď to budem riešiť," tvrdí podnikateľ Jaroslav Pavelek.

"Každé trestné oznámenie, ktoré je doručené na Generálnu prokuratúru je vybavené zákonným spôsobom," oboznamuje hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. K podávaniu trestných oznámení pristúpila PPA po rokovaniach so zástupcami Generálnej prokuratúry a to ešte v závere minulého roku. Vtedy si upresnili aj postupy oboch inštitúcií pri takýchto praktikách niektorých žiadateľov."Zároveň bola aj dohoda s ministerkou pôdohospodárstva, že ak oni niečo zistia alebo PPA, budú odstupovať prokurátúre a polícii," konštatuje Predajňová. 

Tak Pôdohospodárska platobná agentúra aj urobila. Žiadateľ z Oravy agentúru prekvapil aj tým, na akú plochu peniaze pýtal. "Tento si podal žiadosti na viac ako 215 ha poľnohospodárskej pôdy, ale pri 15 dieloch pôdnych blokoch bolo križovanie s inými žiadateľmi," hovorí Machalík. Na výzvy podľa platobnej agentúry pre doplnenie údajov už nereagoval. "Prebehli všetky kontroly, avšak tento žiadateľ prestal kompletne komunikovať s agentúrou a prestal si preberať aj zásielky," dopĺňa Machalík. 

Vykonštruovaná kauza?

Vo Vitanovej býva muž, ktorý si žiadal dotácie na veľké množstvo pôdy. Tvrdí, že do celej kauzy je umelo vtiahnutý."Táto kauza je aj vykonštruovaná pánom Kožuchom a pánom Čelkom a štatutárom LČV, pretože som podal na nich trestné oznámenie z dôvodu subvenčného podvodu. Kde je potvrdené aj pri vyšetrovaní NAKY, že spáchal sa subvenčný podvod a peniaze, ktoré dostalo LČV musí vrátiť. Necítim sa vinný," myslí si Jaroslav Pavelek. 

PPA chce v podávaní trestných oznámení na žiadateľov, ktorí križujú pozemky, pokračovať. Tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní s ňou úzko spolupracujú. "V roku 2018 a v tomto roku 2019 podala PPA celkovo 12 trestných oznámení. Nie všetky sa však týkali križovania. Išlo tam aj o iné záležitosti, ako napríklad iné subvenčné podvody," hovorí Machalík. 

Okrem toho, aby prokurátori túto problematiku lepšie ovládali, absolvovali už aj školenie zo strany platobnej agentúry.

Farmári majú konflikt s PPA. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy