Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na protest pred NR SR prišlo až 300 ľudí. Andrej Danko tvrdí, že ide o nedorozumenie
Zdielať na

Na protest pred NR SR prišlo až 300 ľudí. Andrej Danko tvrdí, že ide o nedorozumenie

BRATISLAVA / Pred budovou Národnej rady sa zišli asi tri stovky protestujúcich proti novele zákona o štátnych symboloch z dielne SNS, ktorá zakazuje hrať a spievať hymnu cudzieho štátu na našom území. Protest sa niesol prevažne v maďarskom jazyku a s vlajkami Maďarskej republiky. Prezident síce novelu vetoval, ale poslanci môžu veto prelomiť a schváliť nanovo v nezmenenej podobe. Organizátorov protestu prijal predseda parlamentu Andrej Danko, podľa ktorého ide o nedorozumenie, keďže zákaz sa vzťahuje iba na dni štátnych sviatkov.

Na riadne ohlásený protest aj v extrémne studenom a vetristom počasí prišli odhadom tri stovky protestujúcich, aby vyjadrili rozhorčenie proti novele zákona o štátnych symboloch z dielne SNS. Prevažnú väčšinu zhromaždenia tvorili obyvatelia národnostne zmiešaných území južného Slovenska s maďarskými zástavami a prebiehalo prevažne v maďarskom jazyku. 

​Predseda parlamentu Andrej Danko pozval organizátorov demonštrácie do budovy NR SR. "Žijeme v dobe Erurópskej únie, kedy Maďari a Slováci musia držať pokope," uviedol Andrej Danko, predseda NR SR. Pôvodne vraj chcel vystúpiť pred protestujúcich, ale rozmyslel si to a vo svojej kancelárii s organizátormi diskutoval zhruba pol hodinu. "Myslím si, že aj toto vystúpenie vzniklo z nedorozumenia, z emócií, ktoré vybičovali nezodpovední politici," povedal Andrej Danko.

Stretnutie s organizátormi bolo podľa neho veľmi konštruktívne. "Rešpektujem aj názor protestujúcich, ktorí si myslia, že to je zo zlého právneho výkladu. Požiadal som ich o písomné pripomienky," dodal Andrej Danko. Tie by mu mali doručiť v pondelok. "On si to preberie na koaličnej rade, ubezpečil nás, že zákon o hymne bude zmenený a čo sa týka vládnych znakov, tiež bude o tom rokovať a môže sa stať, že sa to vyrieši v blízkej dobe," dodal Béla Halász. "Zákaz hrať a spievať hymnu platí len počas štátnych sviatkov, inak sa môže spievať," dodal Andrej Danko

Prezident republiky zákon o štátnych symboloch vetoval, a tak ho parlament bude musieť opäť prerokovať. "Ak by ten zákon prešiel, Most-Híd pripraví novelu, aby žiadny právnik nepochyboval o tom, kedy sa môže hymna hrať," podotkol Andrej Danko. V opačnom prípade, keby neprešiel, nebude to vraj brať ako porušenie koaličnej dohody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy