Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Osobný bankrot nevyriešil problémy. Exekútor zablokoval účet obom manželom
Zdielať na

Osobný bankrot nevyriešil problémy. Exekútor zablokoval účet obom manželom

ZVOLEN / Osobný bankrot je spôsob ako navždy vyrovnať svoje staré dlhy a začať život bez záväzkov. Nie vždy to však znamená, že budete mať pokoj od starých dlžôb. Do redakcie TV JOJ sa ozvala zúfalá diváčka Jana.

Prvoaprílové zablokovanie bankového účtu nebolo žartom, prekvapená pani Jana zistila, že tak urobil exekútor. Dôvodom mala byť staršia dlžoba, medzitým ale prešla osobným bankrotom. "V prvom rade som prešla tým, že či v tom oddĺžení pohľadávka bola a zistila som, že tam bola," uviedla Jana. 

Na spoločný účet ale chodí aj manželova výplata, exekútor po urgenciách manželom uvoľnil 254 eur na mesiac. "Myslel som, že skolabujem. Zrazu bola zablokovaná aj moja výplata. Neviem z akého titulu," povedal Janin manžel. 

​Z 1650 eurovej pohľadávky časť už zaplatila, no zvyšných vyše 900 eur narástlo na 5000. Platnosť exekúcie rieši súd. "V tejto veci bolo rozhodnutie o pokračovaní vo vykonávaní exekúcie povinnej doručené. Krajskému súdu v Banskej Bystrici bol spisový materiál v predmetnej veci predložený na rozhodnutie o opravnom prostriedku dňa 15.04.2019 a vo veci nebolo k dnešnému dňu rozhodnuté," píše sa v stanovisku súdu. 

Pani Jana je presvedčená o tom, že exekútor nemá právo peniaze vymáhať, keďže prešla osobným bankrotom. "S účastníkmi aktívne komunikujeme, či už prostredníctvom pošty, e-mailov alebo telefonicky, o to viac, ak nás účastník kontaktuje pravidelne. Tieto agendy potom vybavujeme prednostne a ak je to potrebné, pre vydanie rozhodnutia či k zaujatiu stanoviska príslušných orgánov alebo inštitúcií, tieto orgány aj urgujeme," tvrdí exekučný úrad vo svojom stanovisku. 

Na ťahu je teraz súd, ktorý dá právoplatné stanovisko o tom, či je exekúcia platná, alebo nie. "V strese, v napätí som po infarkte, bojím sa že mi cievy popraskajú," povedala Jana. "Neviem ako budeme teraz žiť z 254 eur," dodal manžel. 

O zavalení súdov exekúciami sa už dlho rozpráva. Pôvodne sa plánovala aj exekučná amnestia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy