Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štát rieši, podľa akých zákonov a kto má odstrániť stovky ton jedovatých látok na východe
Zdielať na

Štát rieši, podľa akých zákonov a kto má odstrániť stovky ton jedovatých látok na východe

STRÁŽSKE / Nová lokalita s pravdepodobnou enviromentálnou záťažou, s okamžitým zápisom do registra. Toto je výsledok kontroly uskladnených sudov s PCB látkami v areáli Chemka Strážske, ktorý celých 35 rokov utajovali. Kým štát začína hľadať spôsob likvidácie týchto až 500 ton karcinogénnych a toxických látok, miestni obyvatelia upozorňujú, že ešte stále neboli skontrolované všetky objekty.

Inšpektori chceli skontrolovať PCB látky práve v budove ovčína. Sudy s odpadom však našli v úplne iných objektoch. 

"V prvom identifikovanom sklade ošipáreň, ktorý bol provizórne zabezpečený, približne 500 metrov od ošipárne sa nachádza druhý identifikovaný sklad, bývalá tepláreň," hovorí Michaela Pšenáková, hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia.

Inšpektori vraj budovu s pomenovaním ovčín nenašli, pretože v minulosti schátrala. Podľa miestnych obyvateľov však stále existuje. Sudy sú pri nej dokonca zakopané aj v zemi. V doteraz potvrdených skladoch sa nachádza 500 ton odpadu z výroby PCB látok. Úrady už začali proces rozhodovania, kto má sudy zlikvidovať.

"Treba počkať na to, aby sa vyhodnotilo, či sa pôjde ďalej podľa legislatívy o odpadoch, alebo podľa legislatívy o environmentálnych záťažiach," hovorí Michaela Pšenáková.

Časť envirozáťaže v bývalom závode, bude určite likvidovať štát. O podrobnostiach sa rozhodne na základe geologického prieskumu, ktorý sa tam uskutoční v najbližších týždňoch.

"V prípade, že správa okresného úradu a prvé výsledky geologického prieskumu v časti areálu nebudú stačiť na vyhodnotenie, bude nevyhnutné zobrať vzorky," hovorí Tomáš Ferenčák, hovorca ministerstva životného prostredia.

Likvidácia tejto ekologickej katastrofy mešká už 35 rokov. Ľudia doplácajú svojim zdravím na to, že štátne orgány si nedokážu vymôcť vstup do celého areálu bývalej chemičky, aby ho skontrolovali.

Nie je to prvýkrát, čo sa našli jedovaté látky, ktoré nám zanechal prechádzajúci režim:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy