Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ústav pre nebezpečných psychicky chorých zločincov nakoniec postavia
Zdielať na

Ústav pre nebezpečných psychicky chorých zločincov nakoniec postavia

HRONOVCE / Štrnásť rokov čakajú odborníci na detenčný ústav. Teda na zariadenie pre nebezpečných a psychicky chorých zločincov. A hoci každá jedna vláda sa v určitom momente pre výstavbu nadchla, stále nie je hotový. Objekt v obci Hronovce, kde má ústav byť, pritom stojí, chátra a čaká na obnovu a dokončenie.

Niekoľko rokov už malo fungovať detečné centrum, teda nemocnica s väzenským režimom, pre nebezpečných deviantov. Napriek prísľubom viacerých vlád či nespokojnosti odborníkov, keď psychiatrické oddelenia suplujú väznice, deviantov nie je kam umiestniť. Premiér a ministerka zdravotníctva ale sľubujú, že sa to definitívne rieši. 

"Verejné obstarávanie má začať v máji 2019. Jeho ukončenie predpokladáme na jeseň 2019, stavať by sa malo teda na jeseň," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Medicínsku starostlivosť bude poskytovať ako zriaďovateľ ministerstvo zdravotníctva, plnú ochranu a obranu objektu bude zabezpečovať Zbor väzenskej a justičnej stráže," hovorí premiér Pellegrini. Vyčlenených v rozpočte ministerstva je na to 18 miliónov.

Kompetentní dúfajú, že sa pri verejnom obstarávaní pre centrum v Hronovciach nezopakuje situácia okolo nemocnice Rázsochy, kde celý proces blokujú námietky jedného z nespokojných uchádzačov. "Hádam nebudeme svedkami toho, čoho sme svedkami aj pri Rázsochách, ja mám z toho hlavybôľ," dodal premiér. "Chvála Bohu, že už je to v takom štádiu, veľmi sa tešíme odborná obec, že sa k takému kroku pristúpilo, a naozaj je to veľmi potrebné z medicínskeho aj celospoločenského hľadiska," komentoval Pavel Černák, generálny riaditeľ psychiatrickej nemocnice Phillipa Pinela Pezinok. 

Psychiatrická klinika v Ružinove nemala dostatočný počet zamestnancov. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy