Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo zdravotníctva prišlo s prevratnou aplikáciou. Takto jednoducho vám privolá prvú pomoc
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva prišlo s prevratnou aplikáciou. Takto jednoducho vám privolá prvú pomoc

BRATISLAVA / Už aj na Slovensku začala fungovať bezplatná aplikácia, ktorou si omnoho jednoduchšie privoláme v prípade núdze záchranárov a dokonca aj bez toho, aby sme museli popisovať, kde sa práve nachádzame. Navyše informáciu o tom, že sme kontaktovali číslo 155 aplikácia odošle aj nášmu blízkemu, ak si to tak nastavíme.

Operátori sa často stretávajú s tým, že volajúci nevie, kde sa nachádza a opisuje okolité budovy. V Bratislave vás vedia presne lokalizovať podľa čísel na stĺpoch verejného osvetlenia. Vďaka aplikácii ale vidia presné súradnice a šetria drahocenný čas. "Nechali sme sa inšpirovať okolitými krajinami," poznamenala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Sú tam prednastavené rôzne choroby, ktoré sú bežné a sú tu aj krvné skupiny," vysvetlil Juraj Hrehorčák, riaditeľ operačného strediska záchrannej služby. 

Ak vyplníte aj kontakt na svojho blízkeho, aplikáciu mu pošle informáciu, že ste kontaktovali číslo 155. Aplikáciu môžu využívať aj ľudia so sluchovým postihnutým. Doteraz vedeli poslať len klasickú sms-ku na číslo 112. Čas šetria aj dáta, ktoré ste vo svojom profile vyplnili a vidíte tam aj to, ako sa zobrazia operátorovi, keď voláte. Možnosti, čo sa stalo, sú dokonca prednastavené. 

Ministerka verí, že aplikácia sa zneužívať nebude. "Vymožiteľnosť sankcii a dokázateľnosť zneužitia je veľmi ťažká. Apelujeme na to, že keď niekto zneužíva túto aplikáciu, tak aj možno jeho rodinný príslušník môže zomrieť," upozornila Kalavská. 

Osvedčil sa aj ďalší projekt. Už rok sa vyškoľujú na prvú pomoc hasiči, policajti či mestskí policajti. Ak operátori vidia, že sú od miesta zásahu bližšie, vyšlú tam aj ich a prvú pomoc zabezpečia ešte pred príchodom sanitky.

Pozrite si reportáž ako správne poskytnúť prvú pomoc:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy