Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európsku úniu bez plastov vníma minister Sólymos ako podnikateľskú príležitosť. Odborníci sú skeptickí
Zdielať na

Európsku úniu bez plastov vníma minister Sólymos ako podnikateľskú príležitosť. Odborníci sú skeptickí

BRATISLAVA / Od roku 2021 zmiznú niektoré plastové výrobky z európskej únie. Minister životného prostredia hovorí, že to síce môže spôsobiť náklady navyše, ale zároveň dodáva, že je to príležitosť pre slovenských podnikateľov, ktorí by mohli začať vyrábať rôzne alternatívne výrobky k tým plastovým. Odborníci ale hovoria, že až také jednoduché to nebude

"Plasty otravujú naše moria. Zabíjajú v nich živočíchy a nás ohrozujú ako súčasť ekologickej reťaze. Spôsobujú až 70 percent odpadu v mori," povedala predkladateľka návrhu v Európskom parlamente Frédérique Ries. V únii bude platiť zákaz jednorázových plastov od leta 2021, u nás od januára. Tieto výrobky sú podľa ministra životného prostredia pre Slovensko len záťaž, a to konkrétne 14 000 tonová každý rok. "Všetko dovážame, nemá to žiadnu pridanú hodnotu, ale ostane nám to tu ako odpad," uviedol minister životného prostredia László Sólymos. 

Ako povedali odborníci o nulovom odpade, nahradiť plastové výrobky nebude jednoduché. Čímkoľvek ich nahradíme, podľa nich stále bude ostávať odpad. "Či už by to bol bioplast alebo aj papier, či celulózové výrobky, musíme tomu nájsť koncovku. Akonáhle to skončí v spaľovni alebo na skládke, mrháme zdrojmi," povedala odborníčka na obehové hospodárstvo Petra Csefalvayová.

Podľa ministra zákaz užívania týchto výrobkov je ale príležitosťou pre slovenské firmy, ktoré by mohli vyrábať alternatívy k plastom, ktoré momentálne len dovážame. Aj to znie opäť fajn, ale tak jednoduché to pre slovenské firmy to nebude. "Kým ministerstvá všeobecne, či už životného prostredia, hospodárstva či financií, nezatlačia na podporu slovenských podnikateľov alebo výrobcov, tak je to len hodená rukavica," dodala Csefalvayová. 

Ministerstvo má v tom ale ambiciózne jasno. "Stávame sa lídrom v našom regióne v tomto smere," dodal Sólymos. Slovensko má v tom prípade ale čo robiť. Európska komisia nám ale odkázala, že zaostávame v odpadovom hospodárstve pre nízku mieru recyklácie s výraznou závislosťou od skládkovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy