Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hluk a smrad trápil obyvateľov obce. Majiteľovi chovu teraz záhadne uhynulo 12 ošípaných
Zdielať na

Hluk a smrad trápil obyvateľov obce. Majiteľovi chovu teraz záhadne uhynulo 12 ošípaných

VEĽKÉ UHERCE / V obci Veľkých Uherciach pri Partizánskom znepríjemňuje život obyvateľom nelegálny chov ošípaných. Tie nedávno ušli a napadli ľudí. V posledných dňoch tam uhynulo 12 zvierat.

"Ľudí obťažoval smrad a hluk, majiteľ to mal nelegálny chov," uviedla starostka obce Alena Chalupová. Ľudia na problém upozorňovali viac ako rok. V posledných týždňoch sa situácia zdramatizovala. Ošípané viackrát ušli a ohrozovali miestnych.

Na druhý deň po útoku našli vo výbehu sedem mŕtvych zvierat. Na miesto dorazili veterinári a zobrali vzorky. Ľudia mali obavy z moru ošípaných. Ich nervozita vo štvrtok ráno vzrástla. Vo výbehu našli ďalšie mŕtve ošípané.

"Uhynulo 5 ošípaných, boli vyšetrené na africký mor, táto choroba bola vylúčená," uviedol riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Mor nemali ani ošípané, ktoré uhynuli ako prvé. Veterinári vylúčili aj to, že by zvieratá niekto otrávil. "Je tam podozrenie na iné ohorenie," dodal Bíreš. 

Situáciu celé mesiace komplikovalo najmä to, že majiteľ ošípaných odmietal s úradmi komunikovať. Všetko sa ale zmenilo pred pár dňami. "Majiteľ dal súhlas na ich likvidáciu, alebo prípadné umiestnenie," potvrdila starostka. 

Osud ošípaných majú v rukách veterinári. Buď ich utratia na mieste, alebo odvezú preč. Ľudia, ktorí žijú v blízkosti domu, si konečne vydýchnu. 

Pozrite si staršiu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy