Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko nebude mať po prvýkrát prvú dámu, ale prvého partnera
Zdielať na

Slovensko nebude mať po prvýkrát prvú dámu, ale prvého partnera

BRATISLAVA / Slovensko bude mať prvýkrát nie prvú dámu, ale prvého partnera. A tak sa do inaugurácie novozvolenej prezidentky musí na novú rolu prvého partnera pripraviť aj textár, hudobník a fotograf Peter Konečný. Prezidentská kancelária ale upozorňuje na to, že legislatíva oficiálne nepozná pojem "prvá dáma" ani "prvý pán", a preto ak chce mať Peter Konečný svoju oficiálnu kanceláriu, mal by sa zmeniť zákon.

"Je to moja partnerka, žena ktorú milujem," vyjadril sa ešte pred voľbami Peter Konečný o Zuzane Čaputovej. Otvorene hovoril, že je pripravený zastávať rolu prvého muža, hoci ich vzťah nie je spečatený manželstvom a ani počas kampane spoločnou domácnosťou.

​"Ak by išlo o manžela, tak z amerického pojmu "first lady, first gentleman" preberáme "prvá dám, prvý pán". V prípade nemanžela by som túto pozíciu formuloval ako prvý partner," vysvetľuje odborník na protokol a etiketu Marek Trubač. 

O tom sa chce poradiť aj samotná Zuzana Čaputová. "Neviem si to vôbec predstaviť, ešte som nikdy nebol partnerom či manželom prezidentky," priznal aj Peter. 

Silvia Gašparovičová ako prvá dáma mala dokonca v prezidentskom paláci aj vlastnú kanceláriu. "V slovenskej legislatíve neexistuje pojem prvá dáma ani prvý partner. Človek v takomto postavení v prípade, ak chce reprezentovať svoju krajinu, si musí vo svojom zamestnaní vziať dovolenku alebo dať výpoveď. Štát však nie je povinný mu zaplatiť ani kanceláriu, ani prepravu autom. Možno stojí za zamyslenie, aby štát toto postavenie prvej dámy alebo prvého partnera upravil," vyjadril sa hovorca súčasného prezidenta Roman Krpelan. 

Peter Konečný už má skúsenosti s prácou pre charitu. Čo presne chce robiť, zatiaľ, nepovedal. Očakáva sa napríklad, že ak k nám príde prvá dáma z inej krajiny, bude s ňou tráviť Peter Konečný takzvaný program partnerov.

Aj deti Zuzany Čaputovej vraj dobre zvládajú, že z doteraz neznámych dievčat, budú dcéry prezidentky. "Tá staršia si trošku viac stráži súkromie, má prvý vzťah a je to pre ňu samozrejme veľmi dôležité. Tá mladšia má záujem o politiku, takže tú aj veľmi bavia rôzne diskusie," prezradila nová prezidentka.  

Staršiu vraj mrzelo, že 18 rokov a teda volebné právo má až po voľbách. Možnosť zahlasovať za vlastnú mamu jej ušla o 2 mesiace.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako si bude musieť Zuzana Čaputová zmeniť šatník: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy