Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezidentské voľby 2019: Takto vyzerala volebná noc u Čaputovej a Šefčoviča
Zdielať na

Prezidentské voľby 2019: Takto vyzerala volebná noc u Čaputovej a Šefčoviča

BRATISLAVA / Slovensko už pozná najaktuálnejšie výsledky volieb prezidenta. Podľa neoficiálnych výsledkov sa do finálového súboja s výrazným náskokom prebojovala Zuzana Čaputová. O viac ako polovicu menej si z prvého volebného kola odniesol Maroš Šefčovič. Volebná účasť na Slovensku dosiahla 48,74 desatín percenta. Hlasovania sa teda zúčastnilo viac ako 2 milióny 158 tisíc voličov. Pozrite sa, aká bola atmosféra u oboch kandidátoch, a ako prebiehala volebná noc.

Zuzane Čaputovej svoj hlas jej odovzdalo 40,57 percenta Slovákov. O viac ako polovicu menej, 18,66 percenta dostal druhý kandidát Maroš Šefčovič. Štefanovi Harabínovi verilo 14,35 percentuálnych desatín voličov. Marian Kotleba získal vo voľbách 10,39 desatín hlasov. Prvú päťku kandidátov uzatvára František Mikloško a jeho 5,73 desatín percenta hlasov.

Štvorpercentnú hranicu neprekonali Béla Bugár, Milan Krajniak, Eduard Chmelár, Martin Daňo či Robert Švec. Najmenej hlasov slovenských prezidentských voličov si vyslúžili Juraj Zábojník, Ivan Zuzula a Bohumila Tauchmanová.

Nálada u Zuzany Čaputovej

Po zatvorení volebných miestností a zverejnení priebežných neoficiálnych výsledkov sa nálada zlepšovala najmä v štábe Zuzany Čaputovej. "Zdá sa, že človek nemusí opustiť svoje hodnoty, môže byť autentický, pravdivý, nemusí voliť populistický slovník, aby oslovil voličov," vyjadrila sa Čaputová po výsledkoch volieb. "Myslím, že to je veľké víťazstvo pre Slovensko a som rád, že som sa v tom momente zachoval tak, ako som sa zachoval," vyhlásil Robert Mistrík. 

Takto to vyzeralo na volebnej party u Čaputovej:

Šefčovič si dal medzi novinármi pivo 

Maroš Šefčovič prišiel do svojej volebnej centrály hodinu pred plánovaným zatvorením volebných miestností v sprievode manželky a rodiny. Okrem najbližších spolupracovníkov však návštevu podporovateľov zo Smeru neočakával. "Túto volebnú noc chcem stráviť s rodinou a priateľmi a neočakávam žiadnych vrcholných politikov, ktorí by nás mali navštíviť," vyjadril sa počas sobotného večera. Počas volebnej noci prišiel Šefčovič k novinárom aj neformálne. Dal si jedno malé pivo. "Ja si myslím, že naše pivo je super."  A nie len pivo, ale aj nedeľný obed a servírované rezne sa stali predmetom veľkých diskusií predvolebnej kampane slovenského eurokomisára. Na otázku novinárov, či má radšej karé alebo krkovičku odpovedala jeho manželka: "Krkovičku."

Volebné výsledky prišiel oficiálne okomentovať, až keď mali komisie zrátaných viac ako 60 percent hlasov a bolo jasné, že postupuje do druhého kola. "Všetko to, čo som budoval počas tých uplynulých rokov chcem priniesť sem späť na Slovensko a spolu s mojou manželkou Helenou sme pripravení odovzdať maximum."

Komisie po celom Slovensku mali už nad ránom zrátané všetky volebné hlasy. Výsledky budú oficiálne až okolo 12.00 hodiny v nedeľu - kým ich nepotvrdí Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Tá počas hlasovania nezaznamenala žiadne vážnejšie narušenie volieb. Aj keď sa počas volebnej noci odohrali aj drobné incidenty, ako napríklad v Medzanoch. ​Rozhnevaný obecný poslanec, nominant OĽaNO, urnu odniesol z miestnosti a hodil o zem, a vysypal z nej lístky. Podguráženého člena okrskovej komisie zadržala polícia. Incidentom sa zaoberá NAKA.

Pozrite sa ako to vyzeralo u Maroša Šefčoviča počas volebnej noci, a ako zhodnotil výsledky volieb aj so svojou manželkou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy