Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dezinformácie môžu mať devastačný dopad pri eurovoľbách. EP sa rozhodol proti nim bojovať
Zdielať na

Dezinformácie môžu mať devastačný dopad pri eurovoľbách. EP sa rozhodol proti nim bojovať

ŠTRASBURG / Podobný výstražný systém ako majú proti zemetraseniam a cunami v Ázii, bude mať Európska únia proti dezinformáciám. Podľa kompetentných môžu byť takéto správy priam až devastačné už pri blížiacich sa eurovoľbách. Existujú totiž obavy, že ich tak ako v prípade brexitu a amerických volieb, bude ovplyvňovať propaganda tretích krajín.

Europarlament za hlavného šíriteľa dezinformácii a nepriateľskej propagandy označil Rusko, za ním nasledujú s Čína, Irán, či Severná Kórea. ako vždy, propagande ide o jedno. "Xenofóbne, fašistické a protieurópske strany začali šíriť nezmysli," opísala situáciu Monika Smolková, Aliancia socialistov a demokratov.  

Ivan Štefanec spomenul v tejto súvislosti správu Univerzity z Edinburgu, ktorú vypracovala po britskom referende. "V Británii vieme už teraz, že bolo zriadených 800-tisíc falošných účtov, ktoré ovplyvňovali svojou komunikáciou ďalších voličov," uviedol. Varovný systém má byť prelomový. Falošné účty na sociálnych sieťach by mali odhaľovať nové technológie. Pravidlá by mali zároveň zabrániť škandálom so zbieraním osobných údajov, technológie ale nie sú všetko. "Je dôležité, aby si ľudia uvedomili, že dezinformácie zaplavujú stále internet, aby neverili každej informácii prvoplánovo," dodal Ivan Štefanec.

Častým terčom propagandy sú mladí ľudia, ktorí už fičia väčšinou na internete. Študentka z Bratislavy Simona vraví, že ich vyzývajú aj na škole, aby neverili slepo všetkému. V tom množstve informácií je to, ale ťažké. Starší radi hovoria - mladosť pochabosť - a že útokom sú najmä ovplyvňovaní mladí, tí ale oponujú, že je to naopak. "Dostanú to cez maily alebo cez nejaké reťazovky a tam vek asi nehrá úlohu. Takže to vidím rovnako v generácii mojich rodičov a dokonca aj starých rodičov," povedal vysokoškolák Martin Jakubov.

Poslanci sú zároveň aj za reguláciu spoločností, ktoré stoja za sociálnymi médiami. Tieto by mali byť zodpovedné za rýchle odstraňovania systémových falošných správ. No toto uvedomenie možno prišlo neskoro, europarlamentné voľby sú už za dva mesiace a pritom propaganda je systémová a pracuje dlhodobo. "Súhlasím, že je to neskoro, ale som veľmi rada že tá iniciatíva prišla a spúšťame takýto systém," povedala Monika Smolková. "Eurovoľby budú takou prvou vážnou skúškou, či tomu dokážeme zabrániť," dodal Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy