Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlatica Kušnírová k obvineniu Kočnera: Nie je to on, nie je sám
Zdielať na

Zlatica Kušnírová k obvineniu Kočnera: Nie je to on, nie je sám

BRATISLAVA / Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej - Zlatica Kušnírová a otec Jána - Jozef Kuciak prehovorili o oznámení Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa polície a prokuratúry si objednal fyzickú likvidáciu novinára Marian Kočner. Vyšetrovacie orgány vraj majú dostatok dôkazov a dôvodov vraždy mala byť Kuciakova novinárska práca. Najpodstatnejšie dôkazy majú pochádzať od svedka, ktorý bol pre Kočnera dlhoročným blízkym priateľom - od Petra Tótha. Matka Martiny Kušnírovej si pritom ale myslí, že Kočner bol len medzičlánkom a niekto je ešte nad ním.

"On je len medzičlánok, nie je to on. Nie je sám, je ich tam viacej," uviedla pre televíziu JOJ Zlatica Kušnírová.

"Mám aj také obavy, že ak sa náhodou stane to, že budú títo štyria plus pán Kočner obvinení a odsúdení, aby sa tým všetko neskončilo," vyjadril sa pre TV JOJ otec Jána Kuciaka, Jozef Kuciak. 

Na otázku, či je ešte nad Marianom Kočnerom niekto iný, prokurátor neodpovedal: "K tejto veci sa vyjadrovať nebudem, nebudem poskytovať informácie." 

Slová, ktoré si v Leopoldovskej väznici hneď ráno zrejme vypočul trestne stíhaný Kočner, dovtedy stíhaný len pre ekonomické trestné skutky, určite takmer okamžite zmenili jeho najtemnejšie obavy. Vyšetrovateľ vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka mu dal do ruky obvinenie, pre ktoré je od dnešného dňa, 14. marca Kočner objednávateľom vraždy novinára.

 K obvineniu Mariana Kočnera sa na sociálnej sieti vyjadril aj advokát rodiny Kuciaka Daniel Lipšic. Na svojom facebooku napísal, že sa s ním pred niekoľkými dňami na chodbe leopoldovskej väznice náhodne stretol. Marian Kočner ho očividne neváhal osloviť. Svoj "zážitok" Lipšic opísal takto:  "Naposledy som M. Kočnera „stretol“ minulý piatok večer v leopoldovskej väznici. Vracal som sa z pojednávania v Prešove, a išiel som na poradu s jedným mojim klientom. Keď sme o šiestej večer končili, vyšiel z poslednej vypočúvacej miestnosti na chodbe M. Kočner so svojim obhajcom. Keď ma uvidel stáť na opačnom konci chodby pozdravil: „Dobrý deň,  pán doktor. Ako sa máte?“ Reagoval som, že keďže som živý, tak celkom dobre...," napísal na sociálnej sieti Lipšic.  

"S M. Kočnerom mám dlhodobú osobnú skúsenosť, a to už od čias, keď som bol na ministerstve spravodlivosti a potom na ministerstve vnútra. Neskôr sa naše cesty skrížili v kauze Glance House, Technopol, či falošné zmenky TV Markíza. V roku 2016 vypísal odmenu 100 000 EUR za kompromitujúce materiály na moju osobu. A následne – je podozrivý, že si v roku 2017 objednal aj moju vraždu," napísal Lipšic ďalej na svojom facebooku.  

"Objednávateľ tejto vraždy je ten najhorší a najnebezpečnejší. Tým, že v jednom konaní je dneska obvinený, objednávateľ, sprostredkovatelia a vykonávatelia, tak to dá ucelenejší obraz a uľahčí to aj vyšetrovanie a posudzovanie veci na súde. Či bol sám, alebo boli viacerí, to ukáže ďalšie vyšetrovanie. V tomto okamihu na to odpoveď nemá nikto," vyjadril sa pre TV JOJ advokát Daniel Lipšic.

Z pôvodných 30 vyšetrovacích verzií, ktoré boli na začiatku prípadu, zostalo jedno meno. O obvinení Kočnera jeho obhajcovia nemajú vraj žiadne vedomosti. "Obhajoba Mariana Kočnera nemá žiadnu oficiálnu vedomosť o vznesenom obvinení. Informácie registrujeme len z medií," informoval obhajca Michal Mandzák. 

V priebehu krátkej doby prebehne výsluch Mariana Kočnera a rovnako aj výsluch ostatných obvinených. Množstvo, rozsah a časovú následnosť vyšetrovacích úkonov nie je možné bližšie špecifikovať. Zrejme sa vyšetrovanie predĺži o pol roka. Vyšetrovateľ predložil podnet sudcovi na predlženie trvanie väzby obvinených na minimálne sedem mesiacov. Sudca by mal rozhodnúť počas budúceho týždňa.  To, že na vražde mali spolupracovať občania Talianskej republiky sa nakoniec nepotvrdilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy