Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pacientka mala test na krv v stolici pozitívny. Lekári ju odmietli vyšetriť
Zdielať na

Pacientka mala test na krv v stolici pozitívny. Lekári ju odmietli vyšetriť

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva v rámci spustenia národného skríningu na rakovinu hrubého čreva vyzýva ľudí k návšteve lekára. Pani Eva (35) z Bánoviec nad Bebravou sa otestovala. Výsledok na krv v stolici má pozitívny, ale gastroenterológa nemá. Viacerí ju totiž odmietli s odôvodnením, že sa nachádza mimo ich regiónu.

Hoci ministerstvo zdravotníctva vyzýva ľudí, aby sa dali vyšetriť, nie vždy sú podmienky ideálne. "Otestovala som sa, pretože mám problémy. Je tu jeden gastroenterológ, ale s ním nemám dobré skúsenosti," hovorí pacientka Eva, ktorá preto vyhľadala lekárov v Trenčíne. "Trom som volala a odpoveď? Že ma nevezmú, lebo nie som z Trenčína," dodáva. Dôvod na odmietnutie len preto, že ste z iného mesta, je zo strany lekára rozhodne zlá odpoveď. "Rajonizácia sa vzťahuje na pediatra, všeobecného lekára, zubára a gynekológa, špecialisti žiadne regióny nemajú," tvrdí Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. Rajonizácia je len pri vybraných lekároch, ale i tak vás špecialista môže odmietnuť. "Pacienta môže lekár odmietnuť, ak prekročil svoje možnosti vyťaženia," dodáva Eliášová. 

"Príde mi pacient sa objednať na vyšetrenie, má akútne ťažkosti a ja nemôžem niesť tú zodpovednosť, že mu dám termín za tri mesiace. V súčasnosti nielen, že trenčianskych pacientov, ale aj tých, čo sú z Trenčína a chceli by sa objednať ku mne a nie sú mojim pacientmi, tak ich nemôžem objednať. Ja som dokonca písomne oznámila na VÚC, že do začiatku mája nemôžem objednávať vôbec žiadnych pacientov," hovorí Jana Bočáková, doktorka gastroenterologickej ambulancie v Trenčíne. 

Spustenie národného skríningu bez gastroenterológov ale žiadaný efekt neprinesie. "Pacient sa, ak ho lekár odmietne, môže obrátiť na zdravotnú poisťovňu a s ňou prekonzultovať možnosti, ktorých lekárov má v okolí zazmluvnených," hovorí Eliášová. 

"Bohužiaľ, kapacity v našich zariadeniach našich špecialistov sú limitované. A preto vznikajú problémy. Pacienti dlhšie čakajú a musia sa objednávať, pretože skutočne ambulantných lekárov nemáme, tak ako nemáme všetkých lekárov a zdravotníckych pracovníkov na Slovensku," komentuje Marián Šóth, prezident ASL. Pacientka má obavy, že kým sa dostane na vyšetrenie, zdravotný stav sa jej zhorší.  

Lekári na Slovensku sa učili operovať v kamióne. Poslúžili im preparáty z USA: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy