Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Orave po víchrici padli celé lesy. Ostali len holé kopce
Zdielať na

Na Orave po víchrici padli celé lesy. Ostali len holé kopce

TATRY / Viac ako 5000 vyvrátených stromov v Tatrách zanechala víchrica z nedele na pondelok. Na Orave v Západných Tatrách-Roháčoch padli dokonca celé lesy a ostali holé kopce. Ešte v stredu bolo bez elektriny 80 domácností a stále fúka silný vietor.

"Je nám veľmi ľúto, až na zaplakanie, keď musíme takéto krásne stromy stínať," uviedol pilčík Martin Šiška. "Táto víchrica znamená destabilizáciu ďalších lesných porastov," povedal Juraj Majerčák, vedúci ochranného obvodu ŠL TANAP-u. Ešte minulý týždeň bol na mieste hustý les. Po víchrici veľké časti hory zmizli. Ostali len vyvalené alebo zakliesnené stromy. "Podobne ako vlani na jeseň, aj tentokrát naviac bola postihnutá Orava," informovala Martina Petránová, koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u. "Evidujeme škody zhruba 2000 až 2500 stromov, škody sa ďalej dohlasujú, lebo v úvodnom období sme ešte nevideli všetky lokality," dodal Juraj Majerčák.

​Aj v stredu fúkalo a hrozilo, že budú padať ďalšie stromy. "Je to veľmi nebezpečná robota," povedal Martin Šiška. "V teréne máme dve partie, je to na takých tichších miestach, ale väčšinou pracovníci z dôvodu silných vetrov dnes nepracujú," dodal Juraj Majerčák.

Pre opakujúce sa kalamity postupne zaniká aj hustý les, ktorý viedol na Zverovku. "Víchrice sú žiaľbohu pravidelné a toto nedokážeme ovplyvniť.
nevyhneme sa určite zalesňovaniu," informoval Juraj Majerčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy