Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Evanjelický kostol bez oltára, kazateľnice i bez strechy. Trosky chce obec odkúpiť
Zdielať na

Evanjelický kostol bez oltára, kazateľnice i bez strechy. Trosky chce obec odkúpiť

STARÁ ĽUBOVŇA / Pozrite si evanjelický kostol, ktorý už vlastne kostolom ani nie je. Márne by ste v ňom hľadali oltár či kazateľnicu, už roky jeho interiér tvoria iba trosky. Nájdete ho v Lomničke na východe Slovenska.

Schátraný evanjelický kostol v centre Lomničky má zdevastovanú vežu aj zdemolovaný interiér. Po dlhých rokoch z neho zostali už iba nebezpečné obvodové múry. Evanjelický kostol je v areáli školy, hneď vedľa sú dve budovy, v ktorých sa učia malé deti.

To je jeden z najväčších problémov. Ak sa poškodené múry či strop uvoľnia, môže dôjsť k obrovskému nešťastiu. "My tu evanjelikov nemáme a ten kostol je nám nanič," povedala starostka Lomničky Mária Oračková. Navyše, stavba je už v tak hrôzostrašnom stave, že sa asi ani opraviť nedá. "Keď človek vojde do vnútra toho kostola, tak pozerá sa tak do neba, pretože tam už nie je nič," uviedol predseda komisie pre chátrajúce kostoly Roman Porubän.

Mnohým milovníkom histórie je ľúto, že kostol skončil takto nešťastne. Teraz je to už iba herňa pre miestne deti. Je to pre nich ale veľmi nebezpečné. "Hrozí tam ohrozenie zdravia, chodia sa tam hrať, aj keď je to ohradené páskou," uviedla starostka.

Majitelia budovy, v tomto prípade evanjelická cirkev, sa zrejme nádeje, že sa kostol podarí opraviť postupne vzdali. Sú stotožnení s návrhom, ktorý prišiel od starostky. Obec to chce odkúpiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy