Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ročne vyzbierajú až 50 tisíc injekčných striekačiek
Zdielať na

Ročne vyzbierajú až 50 tisíc injekčných striekačiek

SEREĎ / V Seredi je organizácia, ktorá od drogovo závislých ľudí berie použité injekčné striekačky a na výmenu im dáva nové. Ročne vyzbierajú niekoľko desiatok tisíc. Týmto ľuďom môžu aj pomôcť, ak sa rozhodnú dostať z ich závislosti.

V kontaktnom centre Zóna v Seredi, poskytujú pre drogovo závislých ľudí na výmenu injekčné striekačky, ročne ich vyzbierajú od 30 do 50 tisíc kusov.
"Oni zabraňujú šíreniu chorôb všelijakých, keď nám týmto pomáhajú. To musia ľudia pochopiť," hovorí Jozef, užívateľ drog.

Pán Roman berie drogy už vyše 20 rokov. Niekedy opravoval kopírky, potom prišiel o prácu a je dlhodobo nezamestnaný.

"Začal som ako 27 ročný, bola to náhoda, a potom sa z toho už nedalo dostať," hovorí Roman.

Pán Jozef istý čas pracoval a minulý týždeň prišiel o prácu: "Ja som dvadsať rokov užíval aktívne pervitín, potom aj heroín, s heroínom som prestal a teraz beriem pervitín."

Pavol Ščasný, štatutárny zástupca organizácke STORM vraví: "Majú tu počítač z internetom, tlačiareň keby si niečo chceli vytlačiť."

Centrum funguje na základe príspevkov rôznych organizácií: "Sú to napríklad vyšší územný celok Nitra, Trnava, mestá v ktorých pôsobíme Sereď, Nitra, Trnava. A teraz je veľkou podporou aj implementačná agentúra ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny," hovorí Pavol Ščasný. 

Na čiernom trhu s drogami sa stále objavujú aj nové látky. Jedna z nich už zabíjala aj na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy