Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Šéf Európskeho parlamentu Tajani pripustil odklad brexitu. Určil si ale podmienku
Zdielať na

Šéf Európskeho parlamentu Tajani pripustil odklad brexitu. Určil si ale podmienku

Archívna reportáž

BERLÍN / Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani podmienil možné oddialenie termínu vystúpenia Británie z Európskej únie tým, že odklad bude trvať nanajvýš niekoľko týždňov.

Podľa neho je tiež zásadné aj to, aby Spojené kráľovstvo neopustilo úniu chaotickým spôsobom bez akejkoľvek dohody. "Dátum odchodu sa dá posunúť nanajvýš o niekoľko týždňov. Z konca marca maximálne do začiatku júla. V každom prípade nám musia Briti uviesť dôvod pre odklad, napríklad, že potrebujú využiť čas pre predčasné voľby alebo pre nové referendum," povedal Tajani. 

Budúci utorok chce premiérka Theresa May nechať Dolnú snemovňu znova hlasovať o dohode o odchode Británie z Európskej únie. Ak ju parlament opäť odmietne, bude v stredu hlasovať o tom, či má krajina opustiť EÚ bez dohody. Ak britskí poslanci odmietnu aj brexitovú dohodu aj brexit bez dohody, budú vo štvrtok hlasovať o odklade odchodu. "Ide o to vyhnúť sa najväčšej chybe - chaotickému brexitu bez zmluvného ošetrenia. Bola by to katastrofa pre britské hospodárstvo a poškodilo by nás to všetkých," reagoval Tajani.

Podľa šéfa Európskeho parlamentu je ale už absolútne nemožné, aby sa rozvodová zmluva ešte menila a už vôbec nie v otázke Severného Írska. Pričom práve táto otázka patrí medzi najspornejšie. Táto časť zmluvy predpokladá, že po brexite zabezpečí priechodnosť hranice medzi členských štátom EÚ Írskom a Severným Írskom, ktoré patrí Spojenému kráľovstvu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy