Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podceňovať čistenie komína môže vyjsť draho. Prípadné škody nemusí preplatiť ani poisťovňa
Zdielať na

Podceňovať čistenie komína môže vyjsť draho. Prípadné škody nemusí preplatiť ani poisťovňa

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ / Vykurovacia sezóna sa už síce blíži ku koncu, no ešte pár týždňov potrvá, kým prestaneme kúriť. Aby sa vám nestalo, že prídete o strechu nad hlavou, netreba zabúdať na pravidelné čistenie komínov. Ak to zanedbáte, hrozí vám pokuta od hasičov a škodu vám poisťovňa nemusí preplatiť.

Nevyhovujúci stav vykurovacích telies, dymovodov a komínov patril minulý rok medzi druhú najčastejšiu príčinu požiarov v banskobystrickom kraji. V preklade to znamená, že komín bol starý alebo nevyčistený. "Pri tom procese horenia sa vytvárajú splodiny horenia, ktoré sa usadia v tom komínovom prieduchu a keď sa nepravidelne čistí ten prieduch vzniká riziko, že sa komín môže chytiť a horieť," povedal profesionálny kominár Milan Baláž. 

Hoci povinnosť pravidelne čistiť komín vyplýva zo zákona, a to v niektorých prípadoch dokonca aj každé dva mesiace, podľa kominára to mnohí zanedbávajú, neuvedomujúc si dôsledky. "Väčšinou ľudia zavolajú kominára len keď je problém, podceňuje sa prevencia. Je malá kategória ľudí, ktorí si to dávajú pravidelne robiť," uviedol Baláž.

Zákon síce hovorí, že komín si môže vyčistiť aj sám majiteľ, čo väčšina z nich aj robí, a to najmä v snahe ušetriť. Profesionál si ale myslí, že nie vždy sa to vypláca. "Ten komín nepozostáva len zo samotného komína. Tam ide o dymovod, o spotrebič – koľkokrát sa nám stáva, že ľudia si to robia neodborne sami," povedal Baláž. Aj neprofesionálne vyčistenie komína môže skončiť požiarom. Často sa to končí vysokými škodami, pre zanesený komín rodiny prichádzajú aj o strechu nad hlavou. Treba myslieť aj na to, že hasičov bude zaujímať či ste nezanedbali čistenie komína. "V prípade, že sa zistí, že majiteľ si nezabezpečil vyčistenie komína v stanovenej lehote, hrozí sankcia," uviedol hovorca hasičov v Banskej Bytrici Erik Piater. 

V blokovom konaní do 100 eur a v priestupkovom konaní do 331 eur. V takýchto prípadoch vám škody nepreplatí ani poisťovňa.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy