Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Už je známy dátum, odkedy sa môže skončiť striedanie času
Zdielať na

Už je známy dátum, odkedy sa môže skončiť striedanie času

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Výbor Európskeho parlamentu pre dopravu a cestovný ruch v pondelok podporil návrh, podľa ktorého by malo k ukončeniu sezónnej zmeny času dôjsť od roku 2021. Známy je už aj presný dátum.

Výbor navrhuje, aby sa v krajinách, ktoré sa rozhodli natrvalo zaviesť letný čas, poslednýkrát zmenili hodiny poslednú nedeľu v marci 2021. Členské štáty, ktoré dávajú prednosť zachovaniu štandardného času, tiež známeho ako „zimný čas", si naposledy prestavia hodinky poslednú nedeľu v októbri 2021. 

Rok 2021 by mohol byť posledným rokom sezónnej zmeny času

Uznesenie podporilo návrh Európskej komisie na ukončenie sezónnej zmeny času, ale odložilo začiatok platnosti z roku 2019 na rok 2021. Nezmení sa ale právo členských krajín rozhodnúť o svojom štandardnom čase.

Europoslanci Výboru pre dopravu chcú, aby krajiny Európskej únie koordinovali všetky zmeny spoločne. Európska komisia by mala posúdiť rozhodnutie členského štátu zmeniť svoj štandardný čas, aby sa zabezpečilo, že uplatňovanie zimného času v niektorých krajinách a uplatňovanie letného času v iných krajinách, nenaruší fungovanie vnútorného trhu. Ak Komisia zistí, že plánované opatrenia by mohli výrazne a trvalo brzdiť riadne fungovanie jednotného trhu, môže predložiť návrh na odloženie uplatnenia smernice najviac o 12 mesiacov a predložiť nový legislatívny návrh.

Kvôli vedeckým štúdiám naznačujúcim negatívne účinky na ľudské zdravie a obavám vyjadreným v iniciatívach občanov, Európsky parlament vo svojom uznesení z februára 2018 vyzval Komisiu, aby „dôkladne posúdila súčasnú smernicu o striedaní času a v prípade potreby, prišla s návrhom na jej revíziu“Komisia, v reakcii na výzvu Parlamentu, zorganizovala v lete 2018 verejnú konzultáciu, v ktorej získala 4,6 milióna odpovedí, z ktorých 84 percent vyjadrilo podporu zrušeniu striedania časov, zatiaľ čo 16 percent účastníkov chcelo striedanie času zachovať. 12. septembra 2018 Európska komisia predložila návrh na prerušenie sezónnych zmien času.

Súhlasíte s týmto krokom?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy