Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Školy riešia problém s kultúrnymi poukazmi pre žiakov. Nemajú ich kde uplatniť
Zdielať na

Školy riešia problém s kultúrnymi poukazmi pre žiakov. Nemajú ich kde uplatniť

BRATISLAVA / Už tento mesiac začnú do škôl chodiť tohtoročné kultúrne poukazy. Tie fungujú ako platidlo za podujatia umeleckého charakteru. Štát sa takto snaží podporiť práve záujem detí o kultúru. Problém ale je, že poukazy v sume 4 eurá na žiaka ani po 11 rokoch od zavedenia, stále nie sú stopercentne využité. Dôvodom je často to, že kultúrne inštitúcie, kde je možné poukazy uplatniť, majú školy príliš ďaleko. Existuje pritom riešenie.

Keď v roku 2008 vydali 5 miliónov poukazov, využila sa menej ako polovica. Využitých ich za toto obdobie bolo len 48,5%. V roku 2017 bolo využitých 78,8% 
 a v roku 2018 78,9% využitých poukazov vo veľkých mestách. Pre školákov z menších obcí je to komplikovanejšie. Poukazy sa dajú uplatniť len v zaregistrovaných inštitúciách. V niektorých miestach ale chýbajú. Medzilaborce - nula kultúrnych inštitúcií, kde sa dá platiť poukazmi, rovnako Sabinov, v Gelnici je napríklad možné uplatniť si poukaz len v kine, v Tvrdošíne sú to dve inštitúcie.

Ministerstvo kultúry ale upozorňuje školy, ak neviete prísť za divadlom či koncertom vy, príde divadlo za vami priamo do školy. "Ministerstvo kultúry SR sa snaží robiť intenzívnu osvetu smerom k školám a vzdelávacím inštitúciám, aby využili túto možnosť pre svojich žiakov. A nejde len o bábkové divadlá, ktoré vedia pricestovať," vyjadril sa z komunikačného odboru ministerstva Peter Mäsiar. 

Cesta za kultúrou môže začať napríklad aj v šurianskej telocvični. Miroslav Bruis Žilka nosí kultúru za deťmi priamo do škôl. Tanečné predstavenie povýšil na motivačný program. "Počas toho programu sú decká niekoľkokrát zapojené do tanca, okrem toho, že predvediem niekoľko svojich choreografií a snažím sa im aj taký môj príbeh porozprávať že treba mať výdrž, byť odhodlaný a určite sa im splnia všetky sny a túžby," porozprával. V tejto základnej škole každoročne využijú všetky kultúrne poukazy, aj keď žijú v mestečku bez kamenného divadla. "To je môj honorár, na ktorý si musím trochu počkať, ale je to veľmi dobrá vec," poznamenal tanečník."Trikrát do roka sa nám podarí umelcov pozvať do našej školy a stretáva sa to s veľkým úspechom," vyjadrila sa riaditeľka školy Monika Keméňová.

A nemajú problém minúť ani zvyšné poukazy, napríklad počas školských výletov na vstupné do múzeí. "To je taký druhotný aspekt, že decká sa tešia, že sa nemusia učiť, ale nie každé dieťa sa dostane s rodinou do kina, alebo na nejaké podujatie kultúrne, alebo vystúpenie," dodala riaditeľka Keméňová. 

Pre silnejúci vírus chrípky museli zatvoriť niektoré školy. Viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy