Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za manipuláciu so zdravotnými záznamami za mreže. Minister Gál vypočul matky zosnulých detí
Zdielať na

Za manipuláciu so zdravotnými záznamami za mreže. Minister Gál vypočul matky zosnulých detí

BRATISLAVA / Prepísanie, dopĺňanie či vymazanie údajov zo zdravotnej dokumentácie bude od júla trestným činom. Minister spravodlivosti tak reaguje na podnety rodičov, ktorých deti zomreli z rôznych príčin v zdravotníckych zariadeniach.

V septembri minulého roka sa rodičia zosnulých detí postavili pred ministerstvo spravodlivosti s transparentmi v rukách a minister si vypočul ich osobné skúsenosti. Rodičia boli vypočutí a dočkajú sa aj zmeny zákona. "Predovšetkým to bol podnet tých rodičov, ktorí prišli za týchto okolností o svoje deti. Bolo to veľmi emotívne stretnutie. Zmena zákona bude v tom, že sfalšovanie, doplnenie alebo vyňatie, jednoducho manipulácia so zdravotnou dokumentáciou ako takou bude  trestným činom," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Pod falšovaním zdravotnej dokumentácie sa rozumie vykonanie podstatnej zmeny obsahu alebo odstránenie určitých údajov. Trestným činom po prijatí nového zákona budú aj falošné recepty. "Ak pacient nebol u lekára, ale lekár tam niečo dopíše, tak to je sfalšovanie zdravotnej dokumentácie, rovnako ako keď mu vypíše liek, ktorý mu nepatrí," dodal Gál. 

Za mrežami v prípade dokázania viny môžu zdravotnícky pracovníci stráviť roky. "V najmiernejšej podobe trest odňatia slobody od dvoch rokov, vo vážnejších prípadoch, keď nastane smrť alebo škody obrovského rozsahu, tak až desať rokov," dodal Gál. 

Lekári voči pripravovanému zákonu prejavili odpor podaním pripomienky, no vyhovené im nebolo. "Nesúhlasíme, aby bol takto naformulovaný zákon a nerozumieme, čo tým sleduje," uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. 

"Veľmi som sa potešila, že pán minister vypočul jednu z našich požiadaviek. V našom prípade sa to tiež stalo.Vlastne to bol môj podnet, lebo povedal že je to nemysliteľné, aby sa takéto veci diali," reagovala jedna z matiek Andrea Tóthová. 

Pozrite si reportáž o tom, ako mamičky prišli za ministrom spravodlivosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy