Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Príbeh vážne chorej Renáty. Národný onkologický ústav tvrdí, že poisťovňa zavádza
Zdielať na

Príbeh vážne chorej Renáty. Národný onkologický ústav tvrdí, že poisťovňa zavádza

SNINA / Po odvysielaní reportáže o smrteľne chorej pani Renáte, ktorej poisťovňa neschválila liek, sa spustila lavína reakcií od ľudí z celého Slovenska. Dokázali spojiť sily a sami zbierajú peniaze na drahú liečbu. Len za 8 dní sa vyzbieralo takmer 27 tisíc eur. Podľa ministerstva zdravotníctva poisťovňa mohla tento liek uhradiť na základe výnimky, ale neurobila tak. K prípadu sa už vyjaril aj Národný onkologický ústav - podľa neho sú tvrdenia poisťovne zavádzajúce. Ide pritom o liek, ktorý môže rozhodnúť, či Renáta bude žiť.

Rakovinu lymfatických uzlín jej lekári zistili pred štyrmi rokmi. Choroba už bola v poslednom, štvrtom štádiu. Renáte (45) sa napriek liečbe zakaždým vrátila. Jej poslednou možnosťou je liek, ktorý je ale príliš drahý a poisťovňa jej ho odmietla uhradiť. Po odvysielaní reportáže TV JOJ sa však začalo diať čosi nádherné.

"Bolo to úžasné, ako sa ľudia zomkli a začali mi pomáhať, som neskutočne vďačná, veľmi ma to dojíma, chcem sa im z celého srdca poďakovať, lebo je to veľká pomoc ísť ďalej a bojovať ďalej," vraví Renáta po tom, ako ľudia začali spontánne zbierať peniaze na liek,ktorý jej poisťovňa neschválila.

Dôvody neschválenia liečby

Podľa ministerstva zdravotníctva sa pani Renáta mohla k lieku dostať na výnimku, ktorú poisťovňa udeľuje na základe paragrafu 88. "Udelenie výnimky na úhradu lieku Opdivo je možné v prípade liečby malígneho melanómu, pokiaľ boli vyčerpané všetky možnosti bežne hradenej liečby," stojí si za svojim poisťovňa. 

Podľa ošetrujúceho lekára sa však týmto liekom dajú liečiť aj iné onkologické ochorenia a Renáte by mohol zachrániť život. Vo svojom stanovisku však poisťovňa uvádza aj ďalší dôvod neschválenia výnimky. "Musíme, žiaľ, konštatovať, že v prípade liečby pani Dudovej neboli vyčerpané všetky možnosti liečby hradenej z verejného zdravotného poistenia," uviedol hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. 

Poisťovňa zavádza

"Zdravotnej poisťovni sme v žiadosti o schválenie úhrady nekategorizovaného lieku a rovnako aj v dokumentácii priloženej k žiadosti jasne uviedli, že pacientka má vyčerpané liečebné možnosti. Aj z tohto dôvodu tvrdeniam zdravotnej poisťovne o opaku nerozumieme a považujeme ich za zavádzajúce." 

Poisťovňa uviedla, že lekárovi pani Renáty ich odborný farmaceut poskytol aj medicínske vysvetlenie rozhodnutia o jeho žiadosti. "Odborný farmaceut zdravotnej poisťovne s ošetrujúcim lekárom v žiadnej inej forme nekomunikoval a neposkytol medicínske zdôvodnenie rozhodnutia," reagovala Šoltésová. 

Za svojho lekára sa postavila aj Renáta. "On vie, čo robí a na akú diagnózu má liek napísať. Namiesto toho, aby hľadali riešenie, tak oni hľadajú výhovorky, argumenty a klamstvá, len aby ho nedali," dodala. 

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy