Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dobrí ľudia vyhlásili zbierku pre smrteľne chorú pani Renátu zo Sniny. Takto môžete prispieť
Zdielať na

Dobrí ľudia vyhlásili zbierku pre smrteľne chorú pani Renátu zo Sniny. Takto môžete prispieť

Archívna reportáž

SNINA / TV JOJ pred pár dňami priniesla reportáž o smrteľne chorej pani Renáte zo Sniny. Tá počas štyroch rokov absolvovala rôzne druhy liečby. Keď prišla podľa lekára tá posledná, jediný liek, ktorý jej môže pomôcť poisťovňa neschválila a pani Renáta si ho finančne nemôže dovoliť. Dobrí ľudia z darcovského portálu Ľudia ľuďom sa rozhodli pomôcť a zorganizovali zbierku.

Ak chcete pani Renáte pomôcť, prispejte jej na liek dobrovoľnou sumou. Link na zbierku nájdete TU.

Už sú to štyri roky a dva mesiace, čo sa Renáta dozvedala o svojej chorobe. Strašnú správu uniesla len vďaka milujúcej rodine a priateľom."Ona má stále teploty, kašle a celková vyčerpanosť, nevládze nič. Toto je posledná nádej, ktorá by jej mala pomôcť, musí jej pomôcť," povedal jej manžel. 

Drahá liečba

Tou jedinou možnosťou je liek, ktorý onkologicky chorej žene odporučil lekár. Je však príliš drahý. "Ten postup, tá technológia je mimoriadne náročná nielen odborne, vedecky, ale aj finančne," vysvetľuje prezident Slovenskej lekárskej komory Ondrej Sukeľ. Požitie tohto lieku je možné v Európskej únii na základe rozhodnutia Európskej liekovej agentúry. Avšak o úhrade lieku vždy rozhoduje konkrétna krajina. "Na Slovensku tento liek nie je kategorizovaný, teda jeho prípadné použitie z prostriedkov verejného zdravotného poistenia musí schváliť zdravotná poisťovňa," poznamenal Sukeľ. 

Poisťovňa vraví NIE 

"Jedinou možnosťou úhrady z verejného zdravotného poistenia je udelenie výnimky zdravotnou poisťovňou. Udelenie výnimky na úhradu lieku je možné v prípade liečby malígneho melanómu, pokiaľ boli vyčerpané všetky možnosti bežne hradenej liečby. Keďže pani Dudová trpí iným ochorením, žiadosti sme, žiaľ, nemohli vyhovieť," uviedol hovorca poisťovne Matej Štepiansky. Riešením pre úhradu tohto lieku z verejného zdravotného poistenia by mohlo byť jeho zaradenie do Zoznamu kategorizovaných liekov. Tomu predchádza žiadosť výrobcu lieku o zaradenie do zoznamu a splnenie stanovených podmienok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy