Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V niektorých obciach separujú až 90% odpadu. Obyvateľov finančne motivujú
Zdielať na

V niektorých obciach separujú až 90% odpadu. Obyvateľov finančne motivujú

ZÁHORIE / V obci Dojč na Záhorí sa starostovia zo 60 obcí stredného a západného Slovenska zaoberali triedením odpadu a o svoje skúsenosti sa prišli podeliť aj ich kolegovia z Česka. V niektorých českých obciach separujú až 90 percent odpadu. Obyvatelia navyše zaplatia za vývoz oveľa menej ako tí, ktorí neseparujú.

V obciach, kde sú technické služby, tak na Slovensku ako aj v Čechách, viac sa darí prechádzať na efektívne separovanie odpadu. "Čím viac a lepšie počítajú a čím viac sú dostupné moderné technológie, tým viac sa obce tieto služby snažia zaisťovať vlastnými silami," uviedol Martin Havlík, expert na zavádzanie technológií vo verejnom priestore. Podľa expertov na separovaný odpad, komerční poskytovatelia vývozu odpadu berú to, ako zákazku, a to čí vyvezú plnú alebo poloplnú smetnú nádobu nie je pre nich dôležité. "Oni nevidia efekt tých úspor, sledujú do väčšej miery spoločenský záujem," povedal Tomáš Jaššo, expert na smart technológie. 

Starosta z českej obce Tešany povedal, že v ich dedine je do separovania odpadu zapojených 90 percent domácnosti. V každom dvore majú po tri kontajnery, na ktorých majú nainštalovaný čiarový kód. "Podľa tých kódov zisťujeme ako často sú odvážané jednotlivé nádoby na zmiešaný odpad, na plast a na papier," Miroslav Zborovský, starosta obce Tešany. Tí, čo separujú platia za vývoz odpadu iba necelú tretinu. "Štvorčlenná domácnosť platí namiesto 2000 iba 600 korún ročne," dodal. 

Aj v obci Dojč na Záhorí chcú mať na každej smetnej nádobe čiarový kód. "Dali sme popolnice podľa skutočnej potreby obyvateľstva, každú popolnicu máme označenú štítkom, kde je evidenčné číslo popolnice," vysvetlila Slavomíra Melišová, starostka obce Dojč. Starosta obce Šútovce, z okresu Prievidza povedal, že v ich obci s triedením majú problém lebo doteraz niektorí ľudia nemali nijaké kontajnery. "Neboli naučení, že sa odpad vyváža, vyvážal sa kade tade, po prírode, niečo pálili. Zaviedli sme kuka nádoby už teraz sa učia, ale ich naučiť separovať to bude ďalšia namáhavá práca," povedal starosta. 

Ako ľudia separujú odpad v Bratislave mohli sme sa presvedčiť pri kontajneroch. Kým triedené sú poloprázdne, komunálne sú preplnené. Na ministerstve životného prostredia povedali, že ministerstvo nemôže určovať jednotný systém lebo by sa ukázalo, že tento systém nefunguje. "Máme veľmi pozitívne príklady, kde si tie obce, starostovia, primátori nastavili dobre, funguje to, prináša to obci benefity, že neplatia toľko ako by skládkovali, čiže skutočne je to v rukách obcí a miest," dodal Tomáš Ferenčák, hovorca ministerstva životného prostredia. 

V rámci Európskej únie sme celkovo v separovaní odpadu na chvoste:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy