Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Alarmujúci stav budov. Obrovské schátrané panely môžu zabiť okoloidúcich
Zdielať na

Alarmujúci stav budov. Obrovské schátrané panely môžu zabiť okoloidúcich

BRATISLAVA / Bratislava zápasí s problémom viacerých objektov v havarijnom stave, ku ktorým sa nikto nehlási. Alarmujúci stav je aj v Petržalke na Holíčskej ulici. Hrozí tam zrútenie sa betónových kvádrov. Pritom pre blízku poštu ide o veľmi frekventované miesto.

"Je to časovaná bomba. Nešťastie nechodí po horách ale po schodoch tentokrát," poznamenal exstavbár Ivan Nemček. Na schodisku, ktoré vedie na prístupové terasy k bytom, je podľa bývalého stavbára najväčší problém stena. Tvrdí, že jej statika je úplne narušená a môže sa kedykoľvek zrútiť. Pritom jej hmotnosť môže byť až jeden a pol tony. "To vás jednoducho rozmačkne na fašírku. To sú panely, ktoré vážia jeden 150 až 300 kilov. Tam to nebezpečie je veľmi akútne," povedal Ivan Nemček.

​Do popredia pritom vystupujú najmä deti. Túto trasu ale radi využívajú aj dospelí. Blízko je totiž pošta. "Tieto schody sú v absolútne katastrofálnom stave, ľudia určite majú obavy o svoje zdravie. Je to životu nebezpečné, neviem či čakajú na to, až to niekoho privalí. Nemá šancu prežiť dospelý človek. Tieto veci sú nikoho v Petržalke, tým pádom nemá kto rekonštruovať," tvrdia miestny.  A to sa aj potvrdilo. K terasám sa nehlási ani magistrát ani mestská časť. "Mestská časť Bratislava - Petržalka nie je vlastníkom predmetnej terasy na Holíčskej ulici a z tohto dôvodu nemôže do opráv nijakým spôsobom zasahovať," informovala Mária Halašková, hovorkyňa mestskej časti Bratislava - Petržalka. "Hlavné mesto SR Bratislava v súlade so zákonom o majetku obcí a platných zásad hospodárenia so svojím majetkom nemôže vynakladať finančné prostriedky na rekonštrukciu majetku, ktorý nemá vo svojom vlastníctve," potvrdil Peter Bubla, hovorca magistrátu Bratislavy. 

Jeden zo správcov tnehnuteľnosti bol ale konkrétnejší. Byty, ktoré sú nad spornou terasou boli kolaudované ešte v roku 1982 a terajšie terasy sa budovali neskôr. "Máme zato, že po vybudovaní definitívnych prístupových komunikácií a ciest tieto neboli kolaudované, preto ani neboli ukončené objekty technickej vybavenosti majetkoprávne vysporiadané a odovzdané budúcim správcom," povedal správca. 

Podľa magistrátu mesta by v zmysle zákona mali havarijný stav riešiť majitelia bytov. Situácia s terasami v Petržalke nie je ale jediný problém v Bratislave. Budovu v havarijnom stave musel aktuálne riešiť aj starosta Ružinova a to pri obľúbenom Štrkoveckom jazere. Na úrade sa im nakopili sťažnosti, že tam padajú omietky. "Určite je to nebezpečné, keď tu s deťmi ľudia chodia," povedala miestna obyvateľka. Tam je ale situácia lepšia. Nehnuteľnosť má totiž majiteľa a havarijný priestor okamžite opáskovali. "Pán starosta Chren hneď kontaktoval kolegov zo stavebného úradu. Hneď bola pripravená výzva. Treba to riešiť hneď, takže sa hneď volalo aj majiteľovi," doplnila Tatiana Tothová, hovorkyňa starostu Ružinova. "Mestská časť dlhodobo blokovala akékoľvek riešenia cez opakovanú stavebnú uzáveru, čo výrazne prispelo k schátraniu celého územia. Sme pripravení na konštruktívnu diskusiu," dodal majiteľ. 

V obci Kostolište sa zachoval rodný dom Martina Benku. Budova ale chátra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy