Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dievča (11) rodilo cisárskym rezom. Znásilnili ju a nedovolili jej interrupciu
Zdielať na

Dievča (11) rodilo cisárskym rezom. Znásilnili ju a nedovolili jej interrupciu

Zdroj: airpano.com

BUENOS AIRES / Argentínske úrady opakovane odmietli umožniť potrat jedenásťročnej dievčine, ktorá otehotnela po znásilnení. A to napriek žiadostiam jej matky a radu aktivistov za ženské práva. Dievča muselo nakoniec podstúpiť cisársky rez v 23. týždni tehotenstva, pretože bola v ohrození života. Jej dieťa pravdepodobne neprežije. Prípad v krajine vyvolal vlnu pobúrenia.

Krok označujú argentínske médiá za "najhoršiu krutosť voči dievčaťu" a obviňujú vládnu protipotratovú stratégiu, ktorá núti znásilnené ženy k donoseniu detí. Jedenásťročné dievča, ktoré dostalo prezývku Lucía, sa pokúsila kvôli tehotenstvu o samovraždu. "Chcem, aby ste zo mňa odstránili to, čo do mňa vložil ten starý muž," mala údajne povedať pri vyšetrení psychológovi.

Dievčinu znásilnil šesťdesiatpäťročný partner jej babičky. Do jej starostlivosti pritom úrady Lucíu spoločne s dvoma staršími sestrami zverili potom, čo ich mal sexuálne zneužívať priateľ ich matky. Dievča na svoje tehotenstvo prišlo 23. januára v nemocnici v severnej provincii Tucmán. O týždeň neskôr ju museli hospitalizovať, pretože mala na tele známky sebapoškodzovania.

Hoci je umelé prerušenie tehotenstva v Argentíne stále nelegálne, zákon z roku 1921 umožňuje jeho vykonanie v prípade, keď je život ženy v ohrození. Súdny lekár opakovane uviedol, že je Lucía vo veľkom riziku, ak bude jej tehotenstvo pokračovať.

To však neobmäkčilo tucmánského tajomníka zdravotníctva Gustava Viglioccoa, podľa ktorého si dievča potrat neprialo. To však odmietajú aktivisti s prístupom k súdnemu spisu. "Mám blízko k dieťaťu a jeho matke. Dieťa chce v tehotenstve pokračovať. Zvážili sme riziká, ale dievča má dobrú kondíciu a váži viac ako päťdesiat kíl," povedal Vigliocco v rozhlasovom rozhovore, píše portál usatoday.com.

https://twitter.com/tictoc/status/1098229566764736512

Súvisiace články

Najčítanejšie správy