Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Systém eCall môže zachrániť stovky životov. Operátori zatiaľ zaznamenali len 4 volania
Zdielať na

Systém eCall môže zachrániť stovky životov. Operátori zatiaľ zaznamenali len 4 volania

BRATISLAVA / Už necelý rok je spustená prevádzka záchranného systému tiesňového volania eCall. Operátori do dnešného dňa zaznamenali cez tento systém iba toľko volaní, že by sme ich spočítali na prstoch jednej ruky.

Piaty október 2018. Rýchlostná cesta z Banskej Bystrice do Zvolena. Dopravná nehoda vozidla, ktoré narazilo do zvodidiel pred odbočkou na Zvolen. K trom účastníkom nehody boli vyslané všetky záchranné zložky vyrozumené cez automatické volanie eCall. To bol jeden z prípadov keď bola táto služba využitá v praxi. "Doteraz sme zaznamenali štyri reálne prípady, ktoré boli automaticky odoslané dátovou vetou na koordinačné stredisko Trenčín," uviedol Petar Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra SR. 

​V systéme na operačnom stredisku má pracovník na jednom mieste všetky potrebné informácie o vozidle a dopravnej nehode. Dokonca má možnosť si pozrieť aj satelitný záber na ktorom vidí situáciu na mieste v reálnom čase. "Môžeme ušetriť celé hodiny a zachrániť vďaka tomu množstvo ľudských životov," povedal Adam Regec, sekcia krízového riadenia MVSR. 

Vo februári mali naši západní susedia jeden prípad, pri ktorom došlo k automatickému tiesňovému volaniu z havarovaného vozidla cez službu eCall. Vodič po nehode nevedel nájsť mobilný telefón, naviac išlo o cudzinca, ktorý by mal problém opísať okolnosti nehody česky hovoriacemu pracovníkovi tiesňovej linky. "Vďaka eCall vedel operátor, ktorý ho prijal, okamžite polohu havarovaného vozidla a bez predlžovania vyrazila na miesto Polícia ČR a Zdravotnícka záchranná služba," informovala Nicole Zaoralová, hovorkyňa HZS ČR. Hasiči auto zabezpečili a vodiča odovzdali záchranárom. V Českej republike to bol jediný vážny prípad pri ktorom bol využitý eCall.

Podľa hovorkyne českých hasičov by mal systém v budúcnosti využívať novú generáciu celosvetovej družicovej navigácie, predovšetkým európskeho systému Galileo. V súčasnosti využíva GPS navigáciu z amerických satelitov. "E-Call postupne spĺňa účel a s nárastom takto vybavených vozidiel budú tieto počty narastať," dodal Petar Lazarov.

Nebyť 4 odvážlivcov, zhorela by v aute. Neváhali ani chvíľu a ženu z horiaceho vozidla vytiahli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy