Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Európe silnejú antisystémové strany. Prichádzajúce eurovoľby sú podľa politikov najdôležitejšie v histórii
Zdielať na

V Európe silnejú antisystémové strany. Prichádzajúce eurovoľby sú podľa politikov najdôležitejšie v histórii

BRATISLAVA / V celej Európe silnejú nacionalistické a antisystémové strany, ktoré tvrdo vystupujú voči Európskej únii. Viacerí európski politici už mesiace hovoria, že ide o najdôležitejšie voľby v histórii spoločenstva a boj o samotnú dušu Európy.

Do Európskeho parlamentu kandiduje mnoho strán a hnutí, ktoré nechcú budovať silnejšiu úniu. Naopak, ide im o jej rozpad. Medzi najväčším kritikov únie patria niektoré strany v západnej Európe, ako napríklad Hnutie piatich hviezd v Taliansku. Podobnú stranu máme aj v domácom košiari. Ľudová strana naše Slovensko už vyše dva roky zbiera hlasy za odchod z Európskej únie. "Tentokrát v tých voľbách ide naozaj o veľa, pretože situácia v Európe sa zmenila. Ten nárast antisystémových síl alebo ľudí, ktorí majú hlavný cieľ niečo rozbiť, nie niečo konštruovať, je evidentný," povedal vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. 

"Ak takéto sily prevládnu, bude to znamenať nielen ohrozenie všetkého pozitívneho, čo nám členstvo v EÚ prinieslo, ale aj reálne ohrozenie našej bezpečnosti," uviedla Jana Žitňanská z Európskych konzervatívcov a reformistov. 

"V mnohých krajinách západnej Európy získavajú nacionalistické, euroskeptické a populistické sily a mnohí politológovia predpokladajú, že sa to odrazí na výsledkoch volieb do európskeho parlamentu," povedal analytik Globsec Policy Institute Tomáš Meravý. Zatiaľ, čo sa Európa snaží vyrovnať s rozhodnutím Britov vystúpiť z únie, najnovšie prieskumy podľa Meravého ukazujú, že strany s negatívnym postojom k únii môžu vzrásť na úkor tradičných zoskupení. Analytik dodáva, že antisystémové strany nemajú dostatočnú silu rozbiť úniu, ale môžu spoločenstvu výrazne škodiť.

"Bude veľmi ťažké zostavovať novú Európsku komisiu a získavať v parlamente väčšinu pre legislatívu," dodal Meravý. Ďalším problémom májových eurovolieb je pomerne nízka účasť. Slovensko je v tejto štatistike smutným rekordérom, keď posledné voľby v roku 2014 prilákali k urnám len 13 percent voličov. Žitňanská hovorí, že pre ľudí je za tých 15 rokov v únii samozrejmosťou voľný pohyb ľudí, či možnosť študovať a pracovať v zahraničí. Teda niečo, čo bolo pre staršie generácie nemysliteľné. "Pre obyčajných obyvateľov Slovenska, keď sme sa pýtali, čo im únia prináša za pozitíva alebo negatíva v ich osobnom živote, tak nadpolovičná väčšina dotazovaných odpovedala, že nič," dodal Miko. 

Za OĽaNO kandiduje Igor Matovič. Mandát si ale v prípade zvolenia neprevezme. Prečo? Dozviete sa vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy