Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekári bojovali o život 9- ročného chlapca, ochorel na chrípku
Zdielať na

Lekári bojovali o život 9- ročného chlapca, ochorel na chrípku

BANSKÁ BYSTRICA / V Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici zachránili život 9 -ročnému chlapcovi chorému na chrípku. Malého pacienta priviezli z bratislavskej nemocnice so závažným respiračným zlyhaním, ktoré vyvolal vírus chrípky. Lekári chlapca napojili na špeciálny prístroj, pomocou ktorého okysličovali jeho krv v mimotelovom obehu.

Chlapca priviezli do Banskej Bystrice do Detskej fakultnej nemocnice z Bratislavy vo vážnom stave. "Jeho pľúca neboli schopné zabezpečiť kyslík do organizmu, jeho stav bol natoľko vážny, že konzervatívna liečba nepostačovala," vyjadril sa lekár z detskej nemocnice v Banskej Bystrici Oliver Petrík. Vážne problémy s dýchaním malého pacienta vyvolal podľa lekárov vírus chrípky. Národný ústav detských chorôb v Bratislave a Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici v tomto prípade úzko spolupracovali s jediným cieľom, zachrániť život pacienta. Špeciálny prístroj, ktorý pritom použili, majú práve v Banskej Bystrici.  "Mal ťažký zápal pľúc, u nás sme vyčerpali všetky možnosti," vyjadril sa prednosta DKAIM, NÚDCH Bratislava, Rudolf Riedel.

 

"Okysličuje krv mimo tela  a vracia ju späť. Samotné pľúca sa tak môžu zahojiť a prebrať svoju funkciu," dodal Petrík. Pacient bol na špeciálny prístroj napojený zhruba 8 dní a postupne prebrali pľúca späť svoju funkciu. Chlapca zhruba pred dvomi dňami previezli naspäť na bratislavské pracovisko, jeho stav je momentálne stabilizovaný.

V Banskej Bystrici vedia takúto liečbu nasadiť od začiatku tohto roka malým pacientom všetkých vekových skupín, a teda aj novorodencom. "My sa snažíme aby sme takýto prístroj mali, lebo takýchto pacientov príbúda," dodal za bratislavskú nemocnicu Riedel. 

V týchto dňoch podľa odborníčky sezóna chrípky vrcholí. V sa ale marci očakáva pokles chorobnosti.

Pozrite si reportáž o záchrane dieťaťa z trosiek. Čo presne sa v tomto prípade odohralo sa dozviete v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy