Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
V zjazdovom lyžovaní na Chopku zabojuje aj Vlhová. Príprava trate na Európsky pohár sa ale komplikuje
Zdielať na

V zjazdovom lyžovaní na Chopku zabojuje aj Vlhová. Príprava trate na Európsky pohár sa ale komplikuje

NÍZKE TATRY / Najveternejší vrch Slovenska Chopok skutočne potvrdil svoje prvenstvo. Na vrchole bola veľká fujavica, nepremávali ani niektoré lanovky. Takmer 30 ľudí začalo pripravovať trať na prestížny Európsky pohár v zjazdovom lyžovaní žien. V sobotu v ňom zabojuje aj naša lyžiarska hviezda Petra Vlhová.

"Dnes nás čakal strašne ťažký deň, na vrchole nám fúkal orkán - strašne silný vietor," hovorí Vladimír Mlynček, predseda organizačného výboru Európskeho pohára. Trať na Európsky pohár musí byť pripravená na jednotku. Na zjazdovke pracujú od rána do polnoci, inak by nestihla vymrznúť. Avšak 4 dni pred pretekami sa poriadne rozfúkalo. Okrem silného vetra komplikovala situácia aj teplota, hoci sa zdalo byť príjemne, organizátori pociťovali silný chlad.

"Vietor je silný, ale už sme pod hranou, už je to lepšie, ale na štarte strašne fúka," potvrdzuje riaditeľka pretekov Jana Palovičová. Najskôr museli lyžami vyrovnávať svah od nadbytočného snehu. Potom po svahu rozložili stometrové dlhé hadice s vodou a na písknutie píšťalky napĺňali trať vodou. Takto zostupovali meter po metri od štartu až po cieľ pretekárskej zjazdovky. "Robíme preparáciu trate, tzv. balkovanie, kde pod určitým tlakom sa dáva voda dnu, aby sa trať navlhčila, a čaká sa na mráz," opisuje situáciu Palovičová. 

"Je to základný systém, ktorým sa pripravujú trate na celom svete, jeden je pomocou ratrákov, druhý ručne. My využívame tento, je to namáhavejšia práca, ale o to presnejšia," dodáva Martin Kupč ml., sekretár pretekov a člen organizačného výboru. Zo zjazdovky nasiaknutej vodou sa stane rýchla, takmer ľadová trať, na ktorej môžu lyžiarky dosiahnuť aj rýchlosť 70 km za hodinu. 

Tatry nesklamali a priniesli veľký zábal snehu. V niektorých častiach bolo možné počuť padanie lavíny: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy