Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Spomienkové zhromaždenia za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Pripojili sa aj v zahraničí
Zdielať na

FOTO: Spomienkové zhromaždenia za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Pripojili sa aj v zahraničí

BRATISLAVA / Iniciatíva Za slušné Slovensko zorganizovala na prvé výročie zavraždenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spomienkové akcie. A to nielen v mnohých slovenských mestách, ale aj v zahraničí. Pred ľudí vystúpili rodičia Kuciaka ale aj matka Martiny Kušnírovej. Ľudia na zhromaždení opäť skandovali "Dosť bolo Fica, dosť bolo Danka". Spoločne si pripomenuli dôvod prečo brutálnym spôsobom prišli o život dvaja mladí ľudia.

​Najviac ľudí sa očakávalo na Námestí SNP v Bratislave. Podľa našich odhadov prišli tisíce ľudí. V úvode spomienkovej akcie vystúpil otec Kuciaka - Jozef Kuciak ale nechýbala ani jeho matka Jana Kuciaková. Kuciakov otec rozprával o tom, ako mali pred vraždou Jána lustrovať, no zároveň všetkým poďakoval za to, že rovnako ako oni nezabúda, ani spoločnosť. 

Na bratislavské námestie prišli tisíce ľudí. Pozrite si video ako to vyzeralo z vtáčej perspektívy. Viac záberov TU:

Tisícky ľudí skandovali napríklad "Dosť bolo Danka", "Saková odstúp." Rovnako vyzývali aj Roberta Fica, aby sa úplne politicky stiahol. Na bratislavskom námestí aj tentokrát vystúpili umelci, herci. "Za ten rok od vraždy vyplávali na povrch neuveriteľné veci, ktoré svedčia o tom, v akej chorej krajine sme žili. Vynárali sa tu rôzne postavy a postavičky – Gajdoš, Krajmer, Trnka, Bödör – ktorí parazitovali na systéme, ktorý sme aj my v dobrej viere tvorili," rečnil Richard Stanke. Zároveň poznamenal, že naozaj bolo dosť Fica a Danka v tejto krajine. Na pódiu vystúpila aj herečka Zuzana Porubjaková.

K dnešnému zhromaždeniu vyzývali ľudí aj farmári, ktorí v utorok do Bratislavy dorazili protestovať. Počas zhromaždenia taktiež vystúpili pred ľudí a rozprávali o klamstvách a podvodoch, ktoré sa v poľnohospodárskej sfére dejú. "Vláda nám nerozumie, nechce nám rozumieť. Ďakujem za vašu podporu, trpezlivosť. Sme tu preto, aby sme mohli jesť zdravé domáce potraviny," vyhlásili. Zároveň si uctili pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Záchranné zložky v uliciach

V Bratislave na poriadok dohliadali policajti a v pohotovosti boli všetky záchranné zložky. "Verejný poriadok na území hlavného mesta zabezpečoval dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej polície, dopravnej polície ako aj kriminálnej polície," vyjadril sa policajný hovorca Michal Szeiff. Vodiči museli počas tohto dňa v Bratislave rátať aj s dopravnými obmedzeniami. Tie sa týkali najmä okolia Námestia SNP, Kamenného námestia, Štúrovej, Špitálskej a Dunajskej ulice.

Slováci sa zhromaždili aj v zahraničí. Prvá spomienková akcia sa konala na Novom Zélande.  Zhromaždenia sa konali napríklad aj v Hongkongu, Vancouveri, Berlíne či Melbourne. Celkovo to bolo v 22 mestách v cudzine. Na Slovensku ľudia zaplnili námestia v 36 mestách. Smutné výročie si uctili aj zapálením sviečok a minútou ticha.

Takto to vyzeralo napríklad v Hong Kongu:

Jozef Jesko

​Do Prešova prišlo na zhromaždenie podľa slov organizátorov okolo 4 tisíc ľudí. Vystúpila aj matka Martiny Kušnírovej - Zlatica Kušnírová. Práve tu plánovali Martina a Ján spečatiť svoju lásku. "Tí mocní chcú dosiahnuť len to, aby sme boli pasívni a ticho. Prosím vás, nedovoľte im to. V jednote je sila," vyjadrila sa Zlatica Kušnírová.

Zhromaždenie sa konalo aj v metropole východu. Do Košíc zavítal aj prezident Andrej Kiska, ktorý na pamiatku Jána a Martiny zapálil sviečku.

Odhalili aj pamätník Kuciaka. Viac záberov zo Žiliny či iných kútov Slovenska nájdete vo VIDEU TU: 

​Zhromaždenie v Trenčíne malo dva silné momenty. Príhovor Jozefa Kuciaka (brata Jána Kuciaka) a odhalenie pamätníka. 

Ako vyzeralo bezpečnosť a situácia v uliciach si pozrite v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy