Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý vyšetrovateľ: Ženy - páchateľky bývajú tvrdšie ako muži. Zsuzsová môže mlčať
Zdielať na

Bývalý vyšetrovateľ: Ženy - páchateľky bývajú tvrdšie ako muži. Zsuzsová môže mlčať

BRATISLAVA / Už rok vyšetrujú kriminalisti vraždu Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Na začiatku mali v rukách dve mŕtve telá, pár vystrelených nábojníc a dom, z ktorého vrahovia nič neukradli. Pre policajtov sa ale začalo vyšetrovanie extrémne zložitého a jedinečného prípadu. Televízia JOJ oslovila bývalého elitného detektíva Josefa Doucha, ktorý je v Česku legendou medzi lovcami tých najbrutálnejších vrahov. Ten tvrdí, že ak naši policajti majú vrahov Jána a Martiny, dostanú aj ozajstných objednávateľov.

Keď pred rokom v nenápadnom dome vo Veľkej Mači niekoľko dní zvonili mobilné telefóny, ktoré nikto nezdvíhal, rodičia Jána a Martiny tušili, že sa ich deťom stalo niečo veľmi zlé. Keď policajti následne našli v dome ležať dve bezvládne telá a zistili, že obeťou je investigatívny novinár, rýchlo pochopili, že majú v rukách prípad, aký doteraz ešte nevyšetrovali. Tak prípad Jána Kuciaka vidí aj legendárny český detektív Josef Doucha. "Každá nájomná vražda je veľmi ťažko objasniteľná z jedného dôvodu - spravidla neexistuje vzťah medzi vykonávateľom vraždy a obeťou. Ten motív zlikvidovať nepohodlného novinára bol asi veľký, ale zrejme bolo veľmi ťažké dešifrovať, kto motív mohol mať," uviedol elitný kriminalista českej polície Josef Doucha.

Kriminalista, ktorého v Česku preslávil prípad Spartakiádneho vraha či prípad Orlických vrážd, kde vrahovia podnikateľov dávali mŕtvych do plechových sudov, ktoré ukrývali na dne Orlickej priehrady tvrdí, že policajti museli ísť po článkoch Jána Kuciaka. "V prvom okamihu polícia nemôže byť schopná povedať, ktorá verzia má na vrch a ktorá nie," dodal Doucha. 

Práve články rozbehli ako prvú taliansku stopu a iné vyšetrovacie verzie. "Vaša vec bola navyše okorenená politikou, čo je vždy v neprospech policajnej práce, je to ukazovanie miliónu ponúkaný tomu, kto prinesie informácie. Určite to bolo urobené v dobrom úmysle, ale nebolo domyslené, že táto záležitosť vyvolá boom informácií, ktoré sú úplne balastné," uviedol Doucha. Niekdajší elitný lovec vrahov Kuciakov prípad vníma ako jedinečný v tom ako vražda pobúrila verejnosť s medzinárodným presahom. Množstvo stôp na mieste činu polícii prezradili, že vraždu páchateľ dôsledne nenaplánoval. Medzinárodnú pomoc aj analytiku FBI Doucha vníma ako významnú, ale konečné chytenie vrahov, sprostredkovateľa aj údajnú objednávateľku pripisuje domácim detektívom. 

Rok od vraždy Jána a Martiny je si český vyšetrovací špecialista takmer istý v tom, že policajti dostanú aj reálneho objednávateľa. Cestu vidí v obvinenej Alene Zsuzsovej. To, že je zo zločinu obvinená žena pre ďalšie napredovanie prípadu môže byť problém. "Ženy - páchateľky takýchto činov bývajú oveľa tvrdšie ako muži. Ona vie, čo urobila a čo neurobila, vie, čo na ňu ešte môže vyplávať. Z toho všetkého jej asi najlepšie vychádza nevysvetľovať a mlčať," uviedol Doucha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy