Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zákaz vstupu psov do reštaurácií či kaviarní stále platí. Poslanci nový návrh neschválili
Zdielať na

Zákaz vstupu psov do reštaurácií či kaviarní stále platí. Poslanci nový návrh neschválili

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady za stranu Sloboda a Solidarita navrhovali, aby sa zrušil zákaz vstupu psov do reštaurácií a iných zariadení spoločného stravovania. Rozhodnutie o ich vstupe malo zostať na samotných majiteľoch prevádzky. Ich návrh ale v parlamente nakoniec neprešiel.

Poslanci v parlamente ale nepodporili návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Liberáli chceli ponechať možnosť, aby sa prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania rozhodol, či do prevádzky budú môcť vstúpiť aj zákazníci so psami. Zároveň chceli, aby v prípade, že to umožnia, mali povinnosť o tom informovať na viditeľnom mieste pred vstupom do priestorov prevádzky alebo v nich, aby zákazníci vedeli, či ide o zariadenie umožňujúce vstup psov a mali pri rozhodovaní, či využiť jeho služby, k dispozícii aj túto informáciu.

Zákon v súčasnosti zakazuje, aby sa do reštaurácií, kaviarní, pohostinstiev a ďalších zariadení spoločného stravovania mohli vodiť alebo vpúšťať zvieratá.

"Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia ukladá prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania povinnosť zabezpečiť, aby k tomu nedochádzalo. Za porušenie tejto povinnosti je možné podnikateľovi uložiť pokutu od 150 eur do 20 000 eur. Zákon pripúšťa jedinú výnimku z uvedeného zákazu, ktorá sa týka osôb so zdravotným postihnutím v sprievode psa so špeciálnym výcvikom, ktoré môžu vstúpiť do priestorov určených na konzumáciu stravy," priblížili predkladatelia novely v dôvodovej správe. Zákazníci stravovacích zariadení, ale aj ich prevádzkovatelia považujú uvedený zákaz podľa SaS za neodôvodnený a zbytočne obmedzujúci.

V roku 2018 začal platiť aj zákon - zviera nie je vec. Viac sa dozviete v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy