Skoro jasno
15°
Bratislava
Na Slovensko prišiel za láskou. Vyštudovaný lekár u nás ale pracovať nemôže, musí zložiť prísne skúšky
Zdielať na

Na Slovensko prišiel za láskou. Vyštudovaný lekár u nás ale pracovať nemôže, musí zložiť prísne skúšky

BRATISLAVA / To, že na Slovensku, najmä v obciach, chýbajú lekári, je známe. Tých slovenských je málo, no lekári zo zahraničia sa len tak ľahko k práci u nás nedostanú. Ahmed z Košíc tvrdí, že napriek tomu, že medicínu vyštudoval, aj keď v zahraničí, pracovať u nás ako lekár nemôže. O uznanie svojho vzdelania sa pritom snažil takmer dva roky.

Ahmed sa narodil v Palestíne, študoval v Saudskej Arábii, kde po ukončení sedemročného štúdia medicíny rok pracoval ako všeobecný lekár. Na Slovensko ho pritiahla láska. S manželkou Janou z Košíc má dve deti. "Prišiel som na Slovensko kvôli nej a teraz som pri nej, ale nemám prácu," povedal Ahmed.

Už pred časom požiadal ministerstvo školstva o uznanie vzdelania. Predložil potrebné doklady, no na prvýkrát jeho žiadosť zamietli. Tento proces trval takmer celý rok. Napokon mu vzdelanie uznali, musí ale absolvovať doplňujúcu skúšku. "Doplňujúca skúška preverí vedomosti, znalosti a praktické zručnosti pri žiadateľoch, ktorí získali odbornú kvalifikáciu v treťom štáte. Skúška sa aplikuje na každú zdravotnícku kvalifikáciu získanú v treťom štáte to je bez rozdielu, či bola získaná v Egypte, na Ukrajine, v Srbsku alebo v Austrálii," uvádza sa v stanovisku ministerstva školstva.

"Keď je šanca, budem to skúšať," povedal Ahmed. Nie je ale jediný. V roku 2018 sa na skúšku všeobecného lekára prihlásilo 65 uchádzačov, úspešných bolo len 12. Pritom ak by sa vrátili domov, prácu lekára by mohli vykonávať ihneď. Na Slovensku nie. "Lekárov zo zahraničia vnímame ako pridanú hodnotu nakoľko dlhé roky je problém v Slovenskom zdravotníctve aj nedostatok lekárov, čiže lekári zo zahraničia sú vítaní. Samozrejme, musia splniť základné podmienky," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Na základe uznaného dokladu o vzdelaní sa má pán Alborno prihlásiť na vykonanie doplňujúcej skúšky. Informácie o termínoch doplňujúcej skúšky pre povolanie lekár sú dostupné na webovom sídle ministerstva," dodalo stanovisko ministerstvo školstva. Podľa Jany, Ahmedovej ženy to ale nie je také jednoduché. "Ministerstvo školstva zverejňuje zoznam tém, ktoré si musíte naštudovať, ale je to prakticky celé štúdium. Budete vlastne odznova študovať celú medicínu. Ako je možné, že lekári aj s desaťročnou praxou nemajú šancu skúšku urobiť?" uviedla. 

Na Slovensku je nedostatok lekárov dlhodobý problém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy