Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výstavba plavárne začala ale peniaze stále nemajú. Mestu chýba ešte milión
Zdielať na

Výstavba plavárne začala ale peniaze stále nemajú. Mestu chýba ešte milión

SNINA / Sninská mantra. Aj tak sa niektorí pozerajú na desaťročia rozoberaný projekt krytej plavárne. V Snine nastala s jej výstavbou raritná situácia. S výstavbou plavárne začali, hoci na to nemali finančné krytie. Poslanci ale napokon 3,5 miliónový úver odklepli. Plaváreň bude hotová o 24 mesiacov a úver bude mesto splácať 15 rokov. Stále ale chýba milión.

Prvá etapa totiž bude stáť bezmála 5 miliónov eur. Práce začali v novembri napriek tomu, že mesto nemalo dostatočné finančné krytie. Radnica počíta s úverom. Najdôležitejšie slovo mali poslanci. S úverom napokon mestské zastupiteľstvo jednomyseľne súhlasilo. Zahlasovali zaň všetci zúčastnení poslanci. Úver vo výške 3,6 milióna eur ale na prvú etapu plavárne stačiť nebude a mesto bude potrebovať ďalší milión. "My sme dosť peňazí dali aj pre jednotlivé cirkvi. Čo keby sme požiadali jednotlivé cirkvi, aby poskytli dotácie," vyjadril sa viceprimátor mesta Marián Kníž. 

"Mesto plánuje odpredať prebytočný majetok, jednou z reálnych možností je hradiť výstavbu aj z rezervného fondu," uviedla primátorka Daniela Galandová."Vláda tu bude zasadať zase o rok, určite budeme žiadať príspevok na plaváreň," poznamenal Michal Vohar, poslanec mestského zastupiteľstva a prednosta OÚ Snina. 

Novým úverom stúpne zadĺženosť mesta na 38% a samospráva ho bude splácať 180 mesiacov. Radnica vie, že ide o projekt, ktorý budú musieť každoročne dotovať. Najhorší scenár počíta s dotáciou vo výške 300 tisíc eur ročne. "Keby mesto dalo 6 miliónov do nejakého mestského podniku s tým, že by ročne dotovali 200 tisíc eur, koľko pracovných miest by mohli vytvoriť. Čo ja viem, najviac ľuďom chýba práca,"  povedal obyvateľ mesta Matúš Hačko. 

"Mesto to vie zvládnuť. Dotujeme kultúru vo výške 400 tisíc eur, sociálne služby tak isto 400 až 450 tisíc eur ročne," pokračovala primátorka Galandová. "Pre mesto je to záťaž, ale pre ľudí taká mantra, že tu už musí byť, lebo už sa 20 rokov sľubuje. Fajn, plaváreň bude, mesto bude zaťažené úverom, tým, že bude dotovať,  ale koniec koncov je to pre celý okres," dodal k celej veci viceprimátor mesta. 

Na plaváreň ešte pred pár dňami chýbali milióny. Ako to celé bolo sa dozviete v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy