Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Snina rieši vážny problém. Výstavbu plavárne za milióny začali bez schváleného rozpočtu
Zdielať na

Snina rieši vážny problém. Výstavbu plavárne za milióny začali bez schváleného rozpočtu

SNINA / Kým jedni sa na novú krytú plaváreň tešia, podľa iných je projekt predražený. Do výstavby plavárne za 6 miliónov eur sa pustili v Snine. Musia si na to požičať a hoci v rozpočte s úverom počítajú, poslanci ho zatiaľ neschválili. Ťažké mechanizmy pritom na stavbe pracujú už niekoľko mesiacov. Podľa experta je tento prípad na Slovensku raritou. Ak poslanci úver neodklepnú, Snina má vážny problém.

Projekt Sninčanov rozdelil na dva tábory. Kým jedni sú za, ďalší kritizujú umiestnenie a cenu. Pôvodný plán bol, že výstavba novej krytej plavárne sa bude robiť v dvoch etapách, a to za bezmála 6 miliónov eur. "Veľa, určite, také plavárne sa robia o dva- tri milióny lacnejšie. Prečo je v Snine najdrahšia, neviem," povedal obyvateľ mesta Vladimír Morochovič. Niektorí obyvatelia majú ale rozdielny názor. "Však v Snine aspoň dačo bude, veď krčmy máme na každom kroku, kde sa človek pohne," vyjadril sa obyvateľka mesta Anna. 

​Radnica ale zdôrazňuje, že rozpočet už ráta aj s odstavnými plochami, úpravou okolia či pripojením na inžinierke siete. Mesto počíta s predajom majetku a v prvej etape s úverom vo výške 3,6 milióna eur. "Bývalé vedenie v rozpočte schválilo v rozpočte úver, ale neschválilo samotný úver. Dostávame sa do zvláštnej situácie, že zmluva o dielo je platná, je podpísaná, dodávateľ realizuje a my nebudeme mať finančné krytie," vyjadrila sa Daniela Galandová, primátorka mesta Snina. 

Ťažké mechanizmy tu pritom pracujú od novembra minulého roka. Bazénovú halu chcú pristavať k existujúcemu pavilónu jednej zo základných škôl.
Podľa odborníka na samosprávu je takáto situácia raritou. "Je to niečo ojedinelé, pretože sa nestáva, aby samospráva najprv išla do aktivity a až následne zháňala finančné prostriedky alebo samotnú politickú vôľu v zastupiteľstve," vysvetlil odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

Bez ohľadu na to, či zastupiteľstvo úver schváli alebo nie, vedenie mesta dalo urobiť kontrolný rozpočet. So zhotoviteľom chcú hovori o znížení ceny. Limitovaní sú ale zákonom o verejnom obstarávaní. "Môžeme tieto zmeny preniesť max. do 15% hodnoty zákazky. Ak to prepočítame, tak to vychádza 700 tisíc. A nesmú meniť charakter stavby," povedal právnik mesta Ján Paľovčík. "Určite budeme žiadať o príspevok od VÚC," dodala primátorka Galandová. Podľa pôvodných plánov by krytá plaváreň mala byť hotová do dvoch rokov.

Veľká rekonštrukcia prebiehala aj na futbalovom štadióne v Trenčíne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy